Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мураками се отказва от алтернативния Нобел

Писателят не иска номинацията, за да се „съсредоточи върху писането си“

„Искам да се концентрирам върху писането, далеч от медийното внимание“, обяснил отказа си Харуки Мураками. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мураками се отказва от алтернативния Нобел

„Искам да се концентрирам върху писането, далеч от медийното внимание“, обяснил отказа си Харуки Мураками. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-продаваните японски писатели, Харуки Муриками, попадна сред номинираните тази година за алтернативната литературна награда, която ще замести Нобела. Изгледите му да вземе едно от най-важните отличия за писател предизвикаха детайлен преглед на цялата му кариера и очакванията са тъкмо той да получи отличието.

Мураками обаче отклони номинацията, съобщиха на своята страница във Фейсбук организаторите на литературното отличие – Нова академия. Писателят благодари за признанието, но го отказва със следното обяснение:

 „Искам да се концентрирам върху писането, далеч от медийното внимание“.

Тазгодишната награда ще бъде заместител на обичайната Нобелова награда за литература, тъй като Шведската академия остана без половината си членове с право на глас, след като в институцията се разрази голям скандал – съпругът на член на академията Катарина Форстенсон и видна личност на шведската културна сцена – Жан-Клод Арно, беше обвинен в сексуален тормоз. Вследствие на скандала Форстенсон се оттегли, последваха и още безпрецедентни оставки и така редиците на тайната комисия, която раздава наградата, оредяха.

През май беше съобщено, че поради липса на квота в комисията наградата ще бъде отменена, а през 2019 г. ще има двама лауреати.

Така се появи т. нар. Нова академия, която проведе свои номинации и на 12 октомври ще бъде излъчен победителят. Номинациите бяха определени, след като литературоведи направиха аргументирани предложения с по един автор, след което гласуването беше оставено на читателите.

Задължителната полова квота определи четирима финалисти – Нийл Геймън, Харуки Мураками, родената във френска Гваделупа Марис Конде и виетнамката, живееща в Канада, Ким Тхуи.

Всички, с изключение на Мураками, са „изразили ентусиазъм от номинацията си“, се казва още в извялението на организаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90