Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мусолини актьор в киното, преди да стане Дуче

Откриха няма лента с негово участие, заснета в Холивуд през 1923 г.

През 20-те години на XX в. Бенито Мусолини бил смятан в Америка за народен герой. - Мусолини актьор в киното, преди да стане Дуче

През 20-те години на XX в. Бенито Мусолини бил смятан в Америка за народен герой.

Бенито Мусолини се е снимал в киното, малко преди да стане Дуче, откри студентка сред стари архивни ленти в САЩ. Филмът с негово участие е озаглавен The Eternal City (Вечният град) и е продуциран през 1923 г. от легендарния Самюъл Голдуин – един от основателите на кинокомпанията „Метро Голдуин Майер“.

Лентата беше показана премиерно в рамките на фестивала на нямото кино в Порденоне в североизточната част на Италия. Филмът е исторически, тъй като е направен по-малко от една година след Похода към Рим, който позволява на Дучето да вземе властта в своите ръце, съобщи италианският вестник Ил Месаджеро.

Ролките с пълнометражния филм, от който е останала лента с времетраене само 28 минути, са намерени от студентката Джулиана Мушо в архивите на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Филмът е заснет от Джордж Фицморис и е с участието на Мусолини и Лайънъл Баримор – чичото на Дрю Баримор. Според организаторите на фестивала на нямото кино, операторът на филма разказал, че Дучето бил толкова ентусиазиран от проекта, че предоставил офиса си за снимки по всяко време.

„През 1923 г. Холивуд смятал, че филм, възвеличаващ Мусолини и фашизма, не е свързан с вземане на толкова смущаваща позиция, колкото това би ни се струвало по-късно“, поясни Джулиана Мушо.

„Фашистките шествия навремето изглеждали подходящи за големия екран, Дучето все още бил смятан за герой от народа, а неговият антикомунизъм вероятно е давал достатъчно гаранции на Голдуин“, отбелязва Ил Месаджеро.

Навремето Италия била на мода в света на киното. В страната са заснети много неми филми, включително тези на Рудолф Валентино. Тогава представителите на итало-американската общност посетили масово киносалоните в Ню Йорк, за да гледат „Вечният град“, но по неизвестни причини филмът така и не стигнал до Италия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg