Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мутафчиев: Извинявам се за изказването си за Обама! Не съм расист

Исках да кажа друго - че няма никакво значение дали обичаш някого, който е във властта

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата. - Мутафчиев: Извинявам се за изказването си за Обама! Не съм расист

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смята, че интелектуалците трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов кой да бъде министър на културата.

„Извинявам се от цялото си сърце за изказването си за Обама, което направих тази сутрин. Исках да кажа друго – че няма никакво значение дали обичаш някого, който е във властта, или не, при положение, че народът го е избрал. Не е от значение дали харесвам неговата личност“, обясни пред „Площад Славейков“ Христо Мутафчиев.

В студиото на Би Ти Ви в петък сутринта председателят на Съюза на артистите заяви: „Работата на министъра на културата е да бъде арогантен, да тропа по масата на Министерския съвет, за да получи необходимите средства и да заработи системата… Това дали е толкова интелигентен, колкото й е необходимо на дамата или на няколко човека около нея – това е друг въпрос. И на мен не ми харесва това, че Обама е цветнокож, ама е президент на Америка. Хората са го избрали, той върши работа.“ Поводът за гостуването му са протестите на някои интелектуалци срещу втория мандат на Вежди Рашидов в Министерството на културата (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). 

„Не съм расист, – продължи актьорът. – Не съм настроен негативно към хора с тъмен цвят на кожата. Аз работя с тях и ги харесвам. Играя с цветнокожо момиче в най-новия ми спектакъл – „Човекоядката“ в Театър „Зад канала“.

„В случая не съм искал да обидя Барак Обама, дадох го просто като пример, – каза Мутафчиев. – По същия начин можех да кажа – аз може да не харесвам Сергей Станишев, но той беше председател на БСП дълго време, хората са си го избирали, затова се съобразявам с техния избор. Това, че примерът ми не е бил на място – окей, приемам го и се извинявам. В случая смятам, че хората трябва да се съобразят с избора на Бойко Борисов за министър на културата. Той е премиер на България.“

Христо Мутафчиев твърди, че е респектиран от играта на десетки цветнокожи актьори като Морган Фрийман, Самюъл Джаксън, Сидни Поатие… И обожава да изпълнява джаз: „Тази музика е велика!“

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90