Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мутафчиев към Кортенска: Изяж си статиите, които си писала срещу актьори

Христо Мутафчиев заяви, че ще се самозапали пред Министерски съвет, ако Мирослава Кортенска стане министър на културата. - Мутафчиев към Кортенска: Изяж си статиите, които си писала срещу актьори

Христо Мутафчиев заяви, че ще се самозапали пред Министерски съвет, ако Мирослава Кортенска стане министър на културата.

Христо Мутафчиев настоя Мирослава Кортенска да изяде „л…а“, написани от нея срещу актьори в пресата и й подаде копие на нейна статия, смачкано на топка. Сблъсъкът между двамата бе в предаването „На светло“ на Люба Кулезич в неделя сутринта.

Водещата покани двамата след заканата на Мутафчиев пред „Площад Славейков“ да се самозапали, ако Кортенска стане министър на културата. Тя бе „номинирана“ за поста от новия политик Николай Бареков след изборите за евродепутати, на които „България без цензура“ получи 10%.

„Ако т. нар. проф. Кортенска стане министър на културата, аз лично ще избягам от България заедно с цялото си семейство, или ще се самозапаля ритуално пред Министерски съвет, – каза пред „Площад Славейков“ Мутафчиев. – Крайно е, както е крайна и идеята един човек без никакви качества и авторитет в културните среди да оглави Министерството на културата, че и на образованието, което е още по-страшно. Това е некомпетентен човек, настроен реваншистки към всички, които се занимават с култура у нас. Толкова ли се свършиха качествените и най-вече почтените хора в българската култура, че точно Кортенска трябва да бъде министър на културата?! В статиите си тя си позволява да изсипва кофи с л…а върху имената на най-големите ни театрални режисьори и творци. И точно тя ли ще мисли за културата?!“

В студиото на Кулезич Кортенска бе нападната за статията си за Крикор Азарян, излязла една седмица преди смъртта му през 2009 г. В нея театроведката твърдеше, че режисьорът се прави на болен, оплаква се, че е пенсиониран от НАТФИЗ, а всъщност вече е творчески немощен и му е време да се отдаде на заслужен отдих.

След рекламите към спора се присъедини и бившият министър на културата Вежди Рашидов, чието интервю бе малко преди това. Разговорът достигна до небивали в родния ефир „висоти“. Рашидов и Мутафчиев обвиниха Кортенска в слугинаж на Делян Пеевски, Кортенска пък им отвърна, че Кулезич пък била любимка на Пеевски.

„Ало, ало, – обърна се към двамата гостенката. – Вие двамата направихте една реформа, от която театърът пищи. Когато режисьорите и директорите смятат, че не може да се прави реформа само с пари, необходими са и други критерии… Тя превърна театрите в тържище, а актьорите в мечки. Ало, съсипахте театъра.“

„Когато ние с Вежди Рашидов започнахме реформата, – обясни Мутафчиев, – бяхме наясно, че не можем да измислим топлата вода. Започнахме нещо, което го има в цял свят с мисълта, че където има пробойни, ще се коригира. А и реформа не се прави за една година, а за по-дълъг период. Сигурно има и недоволни колеги – това са тези, които цял живот са стояли на една заплата в театъра и сега се налага да си я заработят.“

„Недоволни са директорите и режисьорите, които разбират, че на театъра му е наложено да развлича публиката. Разбирането за театър е много променено. Реформата е направила много беди“, продължи Кортенска.

„Предупреждавам те, че така, както говориш тук, ще се наложи да говориш и с творците, ако станеш министър на културата“, обърна се Кулезич към Кортенска.

„Колежке, ти не си добре, – заяви на гостенката Рашидов, – ти не можеш да управляваш и тоалетна за 50 ст.“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg