Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мутафчиев към Минеков: Не виждате агентите в своя кабинет, а коментирате назначенията в Народния

Председателят на Съюза на артистите порица министъра на културата, че е реваншист и тормози „колегите“ с чистки и проверки

Христо Мутафчиев призова служебния министър Велислав Минеков да съсредоточи усилия в намирането на достатъчно средства за културния сектор. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Мутафчиев към Минеков: Не виждате агентите в своя кабинет, а коментирате назначенията в Народния

Христо Мутафчиев призова служебния министър Велислав Минеков да съсредоточи усилия в намирането на достатъчно средства за културния сектор. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

И Христо Мутафчиев се включи в морфичния резонанс около Народния театър, без да споменава едно от главните действащи лица в него – режисьора Александър Морфов. Председателят на Съюза на българските артисти насочи гнева си към министъра на културата Велислав Минеков, най-вече заради коментара му за заплатите в първата трупа, вдигнати от новия директор Васил Василев. По думите на Мутафчиев, не Минеков, а неговата заместничка Борислава Танева има заслуги за приемането на постановление за допълнителни пари за сценичните изкуства.

„След дълги месеци на преговори от страна на Съюза на артистите с два поредни екипа на Министерството на културата и Министерството на финансите, след непрестанно настояване и убеждаване за необходимостта от бързи и адекватни действия, най-накрая беше прието със задна дата Постановлението на Министерския съвет за допълнителната компонента, която ще осигури заплатите на работещите в сценичните изкуства до края на годината. Тук искам да благодаря на екипа на Дирекция СИХО и заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева за проявеното разбиране и за постигнатия резултат“, коментира във Фейсбук Мутафчиев.

Актьорът упреква служебния министър, че не успява да намери начин и работещи механизми срещу ниското заплащане на артистите, а спекулира с увеличените заплати в Народния театър. Това поведение Мутафчиев определя като „цинично и некомпетентно“:

„Добре, но това не може да отклони критиката ми към изказванията на министъра на културата и безпочвените му коментари по отношение на заплатите в Народния театър! Намирам за изключително цинично и некомпетентно да се спекулира с такава информация, да се противопоставят едни театри и трупи срещу други, особено когато вече втори мандат не успяваш да намериш начин да предложиш работещи механизми, съобразени с всички заинтересовани страни, така че творците в страната да не мизерстват, а да започнат да получават достойно възнаграждение, съответно на това, което е постигнато в Народния театър“.

Христо Мутафчиев намира за неуместен и коментара на министър Минеков за „назначенията“ в Народния, визирайки скандала около бившия пиар на ДПС Велислава Кръстева, чието присъствие като пиар в театъра предизвика протеста на главния режисьор на трупата Александър Морфов и призив „изчезвай“ върху вратата на кабинета ѝ.

Вижте още: АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: АЗ СЪМ ИЗВЪРШИТЕЛЯТ. ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ

„Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите, тормозейки колегите. По начало реваншизмът е лош приятел и съветник!“, казва Мутафчиев.

Председателят на САБ заявява, че очаква от служебния министър на културата да насочи усилията си към формирането на държавния бюджет за 2023 г.:

„Очакваме от Вас да преизчислите и да заявите достатъчно средства за културния сектор, за да може да се осигури по-висок стандарт, с който най-накрая всички ние да направим опит да актуализираме тази система на финансиране, да заложим още по-високи стимули за качество, да заложим най-накрая адекватно заплащане за работещите! И да, това отдавна трябваше да бъде свършено! Много преди Вас!

И за съжаление – не, не очаквам да се справите!“

ВЕЛИСЛАВА КРЪСТЕВА: КОГАТО ЕДНО НЕЩО Е ЖЪЛТО И КРЯКА КАТО ПАТЕ, ТО ОБИКНОВЕНО Е ПАТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90