Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Мутафчиев към Минеков: Не всявайте страх у хората в културата

Не работим в предприятия! И театрите не са казина, отбеляза председателят на Съюза на артистите

Председателят на Съюза на артистте Христо Мутафчиев и служебният министър на културата Велислав Минеков (вдясно). Снимки: БГНЕС - Мутафчиев към Минеков: Не всявайте страх у хората в културата

Председателят на Съюза на артистте Христо Мутафчиев и служебният министър на културата Велислав Минеков (вдясно). Снимки: БГНЕС

Десетки, да не кажа стотици творци в държавните театри и опери се страхуват, че ще останат без работа след последното ви изказване, че трябва да спрете „предприятия“, които носят загуба, гласи обръщение на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, към служебния министър на културата Велислав Минеков. В сутрешното предаване на Нова телевизия „Събуди се“ министърът днес намекна, че е възможно тези институции, които са на загуба, да бъдат затворени. Той не конкретизира кои са те, но спомена за музеи, театри и опери.

„Загубите в сценичните изкуства само от началото на тази година са 20 млн. лв.“, каза проф. Минеков и уточни, че общите загуби в културата са около 100 млн. лв. – „ужасяваща цифра при нещастен бюджет на министерството“.

Според него изходът от тази ситуация е „чудовищен“:

„Да спра предприятията, които носят загуба“.

Вижте още: ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ ЩЕ ЗАТВАРЯ КУЛТУРНИ „ПРЕДПРИЯТИЯ“, КОИТО СА НА ЗАГУБА

Христо Мутафчиев не се съмнява, че Минеков не заварва „най-прекрасната ситуация в Министерството на културата и особено в пандемичната криза, в която всички се намираме през последните 14 месеца от живота си, както и заради изключително ниския бюджет, с който разполагате“.

Мутафчиев призовава служебния министър да не всява страх у хората в културата, „които (…) се борят като на фронт във война като тази, която описвате“:

„Подобни изказвания са предпоставка за сериозна дестабилизация на целия сектор.

Моля, инициирайте незабавен диалог с всички представители на застрашените гилдии, за да можем заедно да се справим с проблемите, които очертавате!

Напомням Ви, че ние не работим в предприятия! И театрите не са казина. Малко по-различно е“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg