Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мутафчиев: Няма да се примирим със Слави Бинев в културата

Това е чиния с помия, хвърлена в лицето на творците

"Не мисля, че този човек трябва да управлява хората на духа. Не съм съгласен Слави Бинев да се бърка в неща, от които нищо не разбира", казва Христо Мутафчиев. - Мутафчиев: Няма да се примирим със Слави Бинев в културата

"Не мисля, че този човек трябва да управлява хората на духа. Не съм съгласен Слави Бинев да се бърка в неща, от които нищо не разбира", казва Христо Мутафчиев.

„Изборът Слави Бинев да оглави Комисията по култура и медии е някаква шега. Защото това не безспорното име, което би трябвало да застане начело на такава комисия, въпреки факта, че е бил в Европарламента. Не смятам, че той би бил припознат от културната общественост на България като лицето и името, което трябва да има тази комисия“, заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред „Площад Славейков“. 

„Не искам да коментирам човешките му качества, нито компетенциите му, защото не ги познавам, – продължи Мутафчиев. – Мога да коментирам само публичните прояви на този човек. Слави Бинев идва от ъндърграунда, свръзан е с БИАД. Със славата, която има, той не би трябвало да ръководи Комисията по култура и медии.

Културата няма да се примири с този избор. Защото с това предложение, с което са направили ББЦ, БДЖ или който ще да е в парламента, управляващите показват, че продължават да мислят за културата, медиите и образованието като за чиния с помия, която да ливнеш в лицето на грухтящите прасета и те останат доволни. Не, те няма да останем доволни!

Председателят на тази комисия отговаря за формирането на бюджета за култура, за поправките в законите, касаещи творците. Затова не съм съгласен Слави Бинев да се бърка в неща, от които нищо не разбира. Не мисля, че този човек трябва да управлява хората на духа.“

Христо Мутафчиев твърди, че ако творците организира протест срещу Слави Бинев, той ще се включи в него: „Повече от ясно е, че ще бъда на страната на хората, които представлявам в Съюза на артистите.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90