VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мутафчиев: Отказах да стана служебен министър

Ако аз съм единственият борбен в тази държава, егаси държавата!

"Не мисля, че този човек трябва да управлява хората на духа. Не съм съгласен Слави Бинев да се бърка в неща, от които нищо не разбира", казва Христо Мутафчиев. - Мутафчиев: Отказах да стана служебен министър

"Не мисля, че този човек трябва да управлява хората на духа. Не съм съгласен Слави Бинев да се бърка в неща, от които нищо не разбира", казва Христо Мутафчиев.

Президентът Росен Плевнелиев все още не е връчил мандатите за сформиране на правителство на всички партии, но вече реди и свой служебен кабинет. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев е получил предложение за служебен министър на културата, но го е отказал, научи „Площад Славейков“ от самия него.

„Отказах, да.  Бих се съгласил при условие, че бюджетът за култура стане 2% от държавния бюджет, – заяви Мутафчиев. – Но те актуализация на бюджета за култура не направиха, камо ли да го вдигнат на 2%! Съществува дори опасност през септември месец театрите да затворят, ако не се намерят липсващите средства. Дадоха пари на почти всички ведомства, а културата я оставиха непипната.“

Христо Мутафчиев не е съгласен, че той е единственият, който би се борил докрай за липсващите пари в културата: „Ако аз съм единственият борбен в тази държава, егаси държавата! Работата ми в Съюза на артистите е много по-важна в този момент, за да има все пак някакъв коректив и контрол над министъра на културата, който и да дойде на власт, за да не прави каквото си иска, както беше при Петър Стоянович. Той един път не вдигна телефона, за да събере творческите организации и да видим какви са проблемите на културата като цяло“.

„Няма как да стана министър на културата, без да напусна Съюза, невъзможно е да бъда и работодател, и синдикалист, – обясни актьорът. – Ако напусна, ще трябва да се прави събрание за избор на нов председател. И представете си, че на това място дойде човек, който не знае какво да прави и няма контакти с властта… Какво правим тогава?!“

Председателят на САБ би се замислил, ако получи предложение за министър в следващия кабинет, а не в служебния. И то при условие, че културата стане приоритет на управлението: „Но има един човек, който вече е изпълнявал тази функция, при това много добре и смятам, че с него се работи адекватно, бързо, точно и конкретно. Това е Вежди Рашидов. Аз ще го подкрепя за министър на културата“.

„Явор Гърдев е прав, когато каза, че министърът на културата е сведен до просяка в правителството. Творците очакват от него само да намира повече пари за тях, да бъде техен адвокат пред властта, а не да развива културни политики, –  каза Мутафчиев. – В момента Министерството на културата е пощенска кутия, през която преминават парите за изкуство. А не би трябвало да е така, защото стратегията „култура“ означава стратегия „България“, за да продължава в тази държава да се говори и чете на български, да се гледа български театър и да се слуша българска музика“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90