Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мутафчиев в защита на Морфов: Доказал се е, не го плюйте

Поел е отговорност да управлява най-сериозната театрална машина у нас

Александър Морфов предизвика гневни коментари с решението си да приеме директорския пост в Народния театър. Месец по-рано режисьорът възнегодува срещу правителството, което сега го назначи. Снимка: Румен Добрев - Мутафчиев в защита на Морфов: Доказал се е, не го плюйте

Александър Морфов предизвика гневни коментари с решението си да приеме директорския пост в Народния театър. Месец по-рано режисьорът възнегодува срещу правителството, което сега го назначи. Снимка: Румен Добрев

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев излезе в защита на режисьора Александър Морфов, който неочаквано прие поканата да оглави Народния театър, след като преди месец подаде оставка в знак на несъгласие с държавната политика в областта на културата.  

„В назначението на Александър Морфов трябва да се разчита единствено едно – разум, способност да се поема отговорност и желание за действие“, заяви Мутафчиев по БНР.

„Всички, които се упражняват по темата в социалния плювалник фейсбук, не поемат никаква отговорност за нищо – продължи председателят на Съюза. – Те могат само да плюят. Никой от тях не е поел конкретна отговорност да се опитат да направят нещо. Най-вероятно поради тази причина никой не им е предложил да поемат отговорност да управляват най-сериозната машина в театралната ни общност.

Разговори за това Александър Морфов да поеме националната ни трупа бяха водени и много преди да се случи проблемът със Слави Бинев. Морфов е доказал през всички тези години, че е топрежисьорът на България, режисьорът, донесъл на Народния театър най-много награди. Спектаклите му са играни в цял свят. Доказал е себе си като безспорна авторитетна личност, която може да обедини трупата на Народния театър, една изключително тежка трупа и тежка за работа.

Разговори са водени и с много хора преди Морфов, но те са отказвали по една или друга причина“.

Подкрепа режисьорът получи и от литератора Михаил Неделчев: „Това действително е огромна отговорност. Той я поема решително. В България напоследък се налага едно много глупаво разбиране, че едва ли не крайното критично мислене, радикалното критично мислене е проява на ум и разум. Нищо подобно. Когато говорим за обществените дела, трябва, когато критикуваме, да знаем и какво трябва да подкрепим. Инак просто ще бъдем едни вечно критикуващи и вечно мърморещи хора.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90