Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музеи и галерии отново с посетители

НИМ с най-новото от последния археологически сезон, Софийска градска с нова експозиция, последен шанс за изложбите в Националната галерия

Експонати от изложбите в някои галерии и музеи в София, от ляво надясно по часовниковата стрелка: произведение на Цанко Лавренов в СГХГ, портрет на съпругата на Никола Маринов в Националната галерия - Двореца, възстановка на царски обяд в Музея за история на София и творба на Пенчо Георгиев в СГХГ. - Музеи и галерии отново с посетители

Експонати от изложбите в някои галерии и музеи в София, от ляво надясно по часовниковата стрелка: произведение на Цанко Лавренов в СГХГ, портрет на съпругата на Никола Маринов в Националната галерия - Двореца, възстановка на царски обяд в Музея за история на София и творба на Пенчо Георгиев в СГХГ.

От днес, 4 януари, българските музеи и галерии отново отварят врати. Посещенията се разрешават само при спазване на всички противоепидемични мерки – 30% от общия капацитет, физическа дистанция от поне метър и половина и задължително носене на защитна маска на лицето.

Музеи, галерии, кина и други културни институции, с изключение на театрите, оперите и филхармониите, трябваше да преустановят дейността си на 27 ноември 2020 г. Киносалоните, дори тези, които функционират извън молове, засега остават затворени.

Повечето музеи и галерии ще посрещнат първите си посетители на 5 ноември, след повече от месец насам – защото понеделникът по правило е почивен. Ето какво може да се види в някои от тях:

Софийска градска галерия

Софийска художествена галерия очаква публика с две изложби. В края на декември галерията откри експозицията „Пенчо Георгиев. Между театъра и живота“ по повод 120-годишнината от рождението на художника. Името му е почти непознато за по-младите поколения, отбелязват изкуствоведите. Започнал творческия си път през 20-те години на ХХ век заедно с художници като Иван Милев, Иван Пенков, Илия Бешков, Васил Стоилов и Иван Ненов, той твори в стила модернизъм. Част е от Дружеството на Новите художници.

Междувременно до 14 февруари в залите на галерията може да бъде разгледана изложбата „Градина на духовността“. Отворена през ноември, мнозина не успяха да я видят заради Ковид-ограниченията. Експозицията представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видени през погледа на български художници от първата половина на ХХ век. Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др.

Вижте още: ГРАДИНА НА ДУХОВНОСТТА ОТВАРЯ ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ В СОФИЯ

Национална галерия

Националната галерия също ще заработи от 5 януари. Само 5 дни ще имат посетителите да видят експозицията „Никола Маринов. Ателието на свободния дух“, подредена в Двореца. В изложбата са включени 100 акварела и платна на Никола Маринов и картини на 36 от негови възпитаници, сред които са Любомир Далчев, Кирил Петров, Илия Петров, Илия Бешков, Зоя Паприкова, Веселин Стайков, Васка Баларева, Георги Герасимов, Кирил Буюклийски, Любен Гайдаров и много други.

ЛЮБИМИЯТ УЧИТЕЛ НА ЛЮБОМИР ДАЛЧЕВ, ИЛИЯ ПЕТРОВ И БЕШКОВ

В „Квадрат 500“ очакват посетители на изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“ до 7 февруари. Експозицията отбелязва 60 години от основаването на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ в Националната художествена академия.

До 10 януари в „Квадрат 500“ може да се види и „Това съм аз“ на дермовенеролога д-р Галентин Гатев. Известен в художествените среди просто като д-р Гатев, той е сред колоритните фигури в съвременното българско изкуство през последните три десетилетия. Става популярен като колекционер и куратор на неконвенционално изкуство, понякога се изявява и като автор на смели и нестандартни, критични проекти.

До 15 януари във филиала „Вера Недкова“ ценителите ще имат възможност да разгледат „Следи в материята“, колективна изложба на Антония Точка, Албена Димитрова и Мина-Анхела Игнатова. Произведенията представят облекла и фотографии, изследващи приемствеността между поколенията във Франция и България.

Музей за история на София

„Храни душа да те слуша“ е озаглавена изложба в Музея за история на София, посветена на традициите и еволюцията в културата на храненето на жителите на София и региона от втората половина на ХІХ век до края на Втората световна война. Малцина успяха да видят експозицията, преди поредното затваряне на институцията заради Ковид-мерките. Направени са възстановки на няколко софийски домове от 30-те и 40-те години. Изложени са изящни съдове от майсенски порцелан, керамика, сребърни прибори и изработени от дърво, рог и кост. Център на експозицията е трапеза за тържествен обяд, на която е подреден порцеланов сервиз от царския дворец, предоставен от Националния политехнически музей. Красивият стъклен сервиз за вино е гравиран с герба на царското семейство. Представено е и меню от царския обяд, както и от заведения с ценоразпис, художествени проекти на менюта, собственост на Държавна агенция „Архиви“.

Сред интересните експонати в изложбата са електрическа печка от 30-те на ХХ в., както и предшественикът на съвременния хладилник, който изстудява с лед.

Изложбата може да бъде разгледана до 28 март.

НИМ

В Националния исторически музей подготвят откриването на годишната изложба „Древни находки. Нови открития“, в която показват най-интересното от изминалия археологически сезон. Ще бъдат експонирани бронзови и сребърни монети, оловни печати, закопчалки за книги, украшения от камък и метал, открити при разкопки в Созопол. След проучването на полуостров Христос Спасител край с. Черноморец, експертите от НИМ идентифицират обекта като част от средновековния манастирски комплекс „Христос Спасител“. Работи се и по излагането на най-интересното от некропола на нос Калиакра. Сред експонаните е и скелет на 13-годишно момиче, погребано с булчински одежди, съобщи директорът на НИМ доц. Бони Петрунова пред „Нова“.

Откриването на новата експозиция се очаква към края на януари 2021 г., дотогава посетителите могат да разгледат постоянните изложби в музея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg