Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музеи в САЩ отвориха като избирателни секции, гласоподавателите разглеждат изкуство

Хиляди дадоха своя вот за президент на САЩ, заобиколени от шедьоври

Избиратели дават своя глас на президентските избори в САЩ на 3 ноември 2020 г. в Музея на Гражданската война в Кеноша, Уисконсин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музеи в САЩ отвориха като избирателни секции, гласоподавателите разглеждат изкуство

Избиратели дават своя глас на президентските избори в САЩ на 3 ноември 2020 г. в Музея на Гражданската война в Кеноша, Уисконсин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ранното гласуване за президент в Америка започна още на 24 октомври, но някои изчакаха последния момент. В Ню Йорк над 1 млн. души се стълпиха около избирателните секции и хиляди от тях дадоха гласа си не къде да е, а в Бруклинския музей – един от многото музеи на територията на цялата страна, които вчера отвориха врати като избирателни секции.

Някои от институциите предприеха специални инициативи, които да приветстват избирателите. Едни дадоха вход свободен за посетителите. В Бруклинския музей гласуващите бяха посрещнати от произведението „Нашият флаг“(2017) на попарт художника Ед Руша – развято от вятъра американско знаме, прокъсано и продупчено, символ на „несигурната природа на демокрацията“, посочват от музея.

„Нашият флаг“ на Ед Руша бе преместен от постоянното си място в Бруклинския музей, за да предостави фон на избирателните секции в институцията. Снимка: Бруклински музей, Ню Йорк

„Трайният символ на американската гордост и патриотизъм, изтъркан и оръфан, е проявление и мощен символ на напрегнатия политическия момент и предоставя провокативен фон“, отбелязват още от институцията.

Музеят „Хамър“ в Лос Анджелис вече за трети път става избирателна секция.

„Музеите са новите градски центрове, обществени хъбове и зали за срещи. Критично е за нашата мисия да бъдем място, където хората може да участват в демокрацията – казва Ан Филбин, директор на музея. – Очакваме да видим голям обрат в изборния ден и за нас е част, че можем да участваме в процеса.“

В музея „Legion of Honor“ в Сан Франциско избирателите могат да се възползват и от вход свободен за деня.

В Сан Франциско има странен феномен, в който избирателна секция може да бъде и обикновен гараж на къща, но знаехме, че това най-вероятно вече няма да бъде разрешено заради коронавируса и за нас бе жизненоважно да запълним тази празнина“, коментира говорител на музея.

За Чарлс Хайд, президент на „Benjamin Harrison Presidential Site“ в Индиана, Индианополис, дори е странно че толкова малко музеи за готови да отговорят на нуждите на гражданите и не са се преустроили в избирателни секции:

„Музеите трябва да направят каквото могат – независимо от коя страна идва вдъхновението – за да увеличат гражданското участие в американската система на самоуправление“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС