Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Музеите на Фландрия отварят онлайн с екскурзоводи

Първата виртуална разходка е сред произведенията на Ян ван Ейк, включително Гентския олтар (линкове на английски и руски език)

Някои ценители успяха да видят изложбата „Ван Ейк„ Оптическа илюзия“ в музея в Гент и на живо, преди да бъде затворен заради пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музеите на Фландрия отварят онлайн с екскурзоводи

Някои ценители успяха да видят изложбата „Ван Ейк„ Оптическа илюзия“ в музея в Гент и на живо, преди да бъде затворен заради пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виртуални екскурзии сред творбите на фламандските художници предлага проектът „Stay at Home Museum“, иницииран от туристическия офис на Фландрия „Visit Flanders“.

Първият онлайн тур показва изложбата „Ван Ейк. Оптическа революция“ в Музея за изящни изкуства в Гент, която в момента е затворена заради пандемията. Преди да бъдат въведени ограничителните мерки, от 1 февруари до 12 март изложбата е била посетена от 160 хил. души, които са видели на живо прочутия Гентски олтар.

На 8 април бе проведена първата виртуална обиколка на залата на английски език. Днес от 19 ч. българско време ще бъде руската премиера на изложбата в реално време. Гид ще бъде кураторът на изложбата – изкуствоведът Тил Холгерт Борхерт.

Излъчването ще бъде с транслация на живо в страницата „Visit Flanders Russia“ във Фейсбук. При предварителна регистрация ще могат да бъдат задавани и въпроси.

Фантастико

През следващите седмици проектът ще бъде допълнен с виртуални обиколки из изложбите на Брьогел, Рубенс, Енсор…

Виртуалната разходка в изложбата на Ван Ейк от 8 април на английски език.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах