VivaPay

Музеите на Фландрия отварят онлайн с екскурзоводи

Първата виртуална разходка е сред произведенията на Ян ван Ейк, включително Гентския олтар (линкове на английски и руски език)

Някои ценители успяха да видят изложбата „Ван Ейк„ Оптическа илюзия“ в музея в Гент и на живо, преди да бъде затворен заради пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музеите на Фландрия отварят онлайн с екскурзоводи

Някои ценители успяха да видят изложбата „Ван Ейк„ Оптическа илюзия“ в музея в Гент и на живо, преди да бъде затворен заради пандемията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виртуални екскурзии сред творбите на фламандските художници предлага проектът „Stay at Home Museum“, иницииран от туристическия офис на Фландрия „Visit Flanders“.

Първият онлайн тур показва изложбата „Ван Ейк. Оптическа революция“ в Музея за изящни изкуства в Гент, която в момента е затворена заради пандемията. Преди да бъдат въведени ограничителните мерки, от 1 февруари до 12 март изложбата е била посетена от 160 хил. души, които са видели на живо прочутия Гентски олтар.

На 8 април бе проведена първата виртуална обиколка на залата на английски език. Днес от 19 ч. българско време ще бъде руската премиера на изложбата в реално време. Гид ще бъде кураторът на изложбата – изкуствоведът Тил Холгерт Борхерт.

Излъчването ще бъде с транслация на живо в страницата „Visit Flanders Russia“ във Фейсбук. При предварителна регистрация ще могат да бъдат задавани и въпроси.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

През следващите седмици проектът ще бъде допълнен с виртуални обиколки из изложбите на Брьогел, Рубенс, Енсор…

Виртуалната разходка в изложбата на Ван Ейк от 8 април на английски език.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg