Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музеите на София с вход свободен за празника на столицата

Какво и къде на 17 септември

Каляската на Мария-Антоанета попада в София като подарък на Клементина Бурбон-Орлеанска за сватбата на сина ѝ княз Фердинанд. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Музеите на София с вход свободен за празника на столицата

Каляската на Мария-Антоанета попада в София като подарък на Клементина Бурбон-Орлеанска за сватбата на сина ѝ княз Фердинанд. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Златната каляска на Мария-Антоанета, златното писалище на Фердинанд, боядисано по времето на Живков с пласт „соц реализъм“, троновете на цар Борис и царица Йоана и други знаци на властта на Третото българско царство са сред основните експонати в Музея за история на София, които могат да се разгледат безплатно на 17 септември, за празника на София. 

Безплатно за празника ще бъдат отворени още Градската художествена галерия, паркът „Врана“ и Зоологическата градина.

От 10 ч. в Музея на площад „Бански“ екскурзовод ще разведе посетителите в атмосферата на Стара София и златните години на България с процъфтяваща монархия. Специалист ще бъде на разположение и за да разкаже на желаещите за миналото на „Триъгълна кула на Сердика“ и „Западната порта на Сердика“. Може да бъде разгледана и изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“.

Вижте още: ЕДНА КОЛЕКЦИЯ ОТ АКВАРЕЛИ С ПТИЦИ, СМЯТАНА ЗА ИЗГУБЕНА

Ослепителна в постоянната експозиция е златната каляска на Фердинанд, принадлежала някога на Мария-Антоанета. Каретата му е подарена по повод сватбата на владетеля с княгиня Мария-Луиза от майка му – Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип. Каляската е за шест коня, а сбруите им са богато украсени със златни орнаменти и специално изработени златни гербове на Царство България.

Трагикомични чувства поражда у посетителя историята за писалището на Фердинанд – то му било подарено от канцлера обединител на Германия Ото фон Бисмарк. Със златни кантове и внушителни размери, когато Царство България се превръща в НРБ България, писалището се оказва собственост на Тодор Живков. Комунистическият лидер от Правец решил, че бюрото има нужда от реновация, за да мине в новия социалистически строй – и то претърпяло „освежаване“ със зелена боя над златния варак. Днес първоначалният облик на писалището е възстановен и то може да се види в оригиналния си вид като част от експонатите в музея.

В много добро състояние са и изложените работни бюра на някои от най-големите ни държавници – Стефан Стамболов, Константин Стоилов, пресъздадена е Заседателната зала на Великото народно събрание…

С Фердинанд е свързано и друго събитие, което съвпада с празника на София на 17 септември. В една от изложбените зали тече експозицията „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“. Представените 65 илюстрации на големи имена в орнитологията са смятани за безвъзвратно изгубени, но се оказват в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, наследил Княжеския музей по естествена история.

Точно на обяд, след обиколката на музея и изложбата, джаз формация „София“ ще свири на площада пред сградата, а от 13 ч. там ще се проведе турнир по настолни игри на историческа тематика – подходяща както за възрастни, така и за деца.

Образователната част продължава и след игрите – следва втора обиколка с екскурзовод от 14 ч., този път на археологическото ниво при базиликата Света „София“. В същия час се организира и детско музикално ателие „Мюзик плей“.

Централното фоайе на Музея за история на София ще се превърне в концертна зала в 16 ч. – пианистът Тодор Петров ще изпълни произведения от Бетовен. Музикалната програма продължава Гвардейският духов оркестър от 17,30 ч. на площада пред музея.

За онези, които през деня са на работа, е предвиден екскурзовод от 18 ч., за да разкаже историята на София от самото ѝ начало, та до облика, който познаваме днес.

Финалът на празничния ден ще бъде на площада пред Музея с комедийното шоу на „Improduce me! Theatre“ от 19 ч., а от 20,30 ч. започва концерт на група „JEREMY?“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90