Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музеите протестират, музейните работници напускат, за да станат учители

Протестът ще бъде първо символичен, после ефективен, може да се стигне и до стачка, казват от КТ „Подкрепа”

Служителите на Националната галерия също протестират. Снимка: Площад Славейков - Музеите протестират, музейните работници напускат, за да станат учители

Служителите на Националната галерия също протестират. Снимка: Площад Славейков

„Портфолиото на министъра на културата беше, че е отворил вратите на едно читалище, но сега затваря вратите на 150 музея.“ С тези думи се е обърнал към зам.-министъра на културата Весела Кондакова председателят на Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев по време на среща в министерството по повод бюджета за музеите и библиотеките, сподели самият той пред „Площад Славейков“.

След обявените 5% увеличение за 2022 г. на бюджета за музеи, галерии и библиотеки и след множество писма и срещи, Федерация „Култура“ организира протест на всички музейни и библиотечни работници. Безсрочният протест засега е символичен – с баджове, ленти и плакати по вратите на институциите. Ако не се намери решение, се очаква хора от музеите в цялата страна да дойдат за ефективен протест в София.

„Наясно сме, че 2800 музейни работници не могат да напълнят един площад, но се надяваме да ни чуят“, обясни Кирил Бинев.

Ако и това не помогне, може да се стигне до стачка, каза шефът на Федерация „Култура“.

Днес в ефира на Нова телевизия зам.-министър Любомир Каримански обеща 20% увеличение с гласно изразена надежда това да прекрати протестите. Синдикалистите и музейните работници не са съгласни с това предложение и ще продължат да настояват за 50-процентно увеличение.

Кирил Бинев и Борис Хаджийски, председател на Сдружение „Български музеи“ и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик, обясниха пред „Площад Славейков“ същността на проблема по идентичен начин. Основната им грижа е за кадрите в музейното дело, които намаляват, защото отиват в образованието, където заплатите са двойно по-високи.

„При този дисбаланс експертите от музеите напускат – каза Борис Хаджийски. – А тези кадри се изграждат в продължение на 10 години. Когато напуснат, на пазара няма готови хора, които да бъдат назначени. Ако се намери подходящ кандидат, обучението му започва отначало. Ако загубим тези кадри, които имаме днес, музеите загиват. Музей без кадри е просто склад за културни ценности.“

Ще протестират всички, потвърди Кирил Бинев – Националният исторически музей, Националната художествена галерия, „Земята и хората“, Националният политехнически музей, музеите на Ботев и Левски, всички регионални и общински музеи и галерии. В момента бюджетите им са недостатъчни не само за заплати, но и за посрещане на енергийните разходи.

„Природонаучният музей в Пловдив, където са най-големите аквариуми на Балканския полуостров, е платил през декември 2021 г. 3000 лева за ток. През януари 2022-ра сметката е вече 18 хиляди лева. А само при 3 часа прекъсване на електрозахранването всички животни в него ще умрат“, отбелязва Кирил Бинев.

„7 500 000 движими културни ценности от всички епохи се съхраняват в музеите на България. Трябва да се грижим за тях и по силата на закона, и заради вътрешното си убеждение“, допълни Борис Хаджийски от Сдружение „Български музеи“.

„Не можем да разчитаме на проекти, както ни предложи зам.-министър Каримански – уточни Бинев. – Проектите не плащат заплати, с тях евентуално може да бъде платен токът, но много от музеите са в сгради паметници на културата, които не могат да бъдат ремонтирани по изискванията за енергийна ефективност.“

Той нарече предложението на зам.-министър Бойко Кадинов „корпоративно мислене“ и подчерта, че не може да се изисква финансова възвръщаемост от музеите и библиотеките, както е поискал зам.-министърът.

Председателят на сдружение „Български музеи“ разказа, че са изпратили три писма с искания за промяна в бюджета и начина на финансиране до Министерството на културата. Те настояват освен това 50 музея и галерии, които в момента са само на издръжка на общините, да влязат в системата за държавно финансиране. Това са исторически музеи в градове като Брацигово, Горна Оряховица, Поморие, Оряхово и др., галериите в Казанлък, Севлиево и още няколко града.

„Ако бюджетът за 2022 г. бъде увеличен според нашите изисквания, ще са необходими не повече от 29 милиона лева за всички 174 музея в системата“, уточни Борис Хаджийски.

С част от тези пари ще започне модернизация на фондохранилищата, експозиционните зали, интерактивност, цифровизация на музеите.

Хаджийски допълни още, че за двете пандемични години – 2020-а и 2021-а – намалелият приток от посетители, ограниченията на капацитета и локдауните са лишили музеите от около 5,7 милиона лева. Никой не е компенсирал тези пропуснати приходи досега. Освен това в момента и до началото на април библиотеките, галериите и музеите ще работят по бюджета за 2021 г., който не е отчел галопиращата инфлация на горивата и енергията, каза Борис Хаджийски.

„Скоро музеите ще изпаднат в колапс и няма да могат да изпълняват Закона за културното наследство – смята директорът на Пазарджишкия исторически музей. – Много български музеи ще затворят тази есен, защото няма да разполагат с кадри.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах