Музеите в Москва затворени за публика, за разлика от театрите и концертните зали

Противоречиви наредби в руската столица за ограничения в културата

Постоянната изложба в Третяковската галерия бе отворена за посещения на 10 ноември и затвори врати само 3 дни по-късно. Снимка:  Третяковска галерия - Музеите в Москва затворени за публика, за разлика от театрите и концертните зали

Постоянната изложба в Третяковската галерия бе отворена за посещения на 10 ноември и затвори врати само 3 дни по-късно. Снимка: Третяковска галерия

Музеите в Москва бяха поставени под карантина за втори път от началото на годината заради нарастващия брой новозаразени всекидневно в руската столица, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Със заповед на културния министър Олга Любимова всички държавни музеи в Москва спират публичните събития, считано от 16 ноември. Служителите над 65-годишна възраст, или от т. нар. „рискова група“, ще работят от вкъщи. Мерките ще важат до 15 януари 2021 г.

Карантината за музеите идва само дни, след като кметът на града Сергей Собянин ограничи културните събития. Наредбата предизвика объркване, тъй като инструктираше музеите да затворят временните си експозиции и да спрат образователните прояви, но заради пропуск в наредбата постоянните експозиции имаха разрешение да посрещат публика. На 13 ноември дойде новината, че градските музеи затварят за два месеца.

Новото постановление обаче предизвика още по-голямо объркване, защото театрите и концертните зали имат разрешение да работят, но при капацитет 25%. В много културни институции прецениха, че загубите ще бъдат твърде големи и също затвориха врати. Дори „Болшой“ изчаква, като отложи продажбата на билети за „Лешникотрошачката“ – спектакълът, превърнал се в традиция по празниците.

Фантастико

Карантината от първите месеци на 2020 г. засягаше културни и развлекателни институции в цялата страна. Мерките се вдигнаха през юни и новият сезон в културата започна без много и строги ограничения, макар още тогава бройката на новоинфектираните да отбелязваше ръст. В последните седмици в Русия има по над 22 хил. души на ден с положителна проба за вируса.

В момента баровете и ресторантите в Москва трябва да затварят в 23 ч., заради което някои от културата обвиниха властите в двойни стандарти.

Зелфира Трегулова, генерален директор на Третяковската галерия, съобщи пред ТАСС, че броят на посетителите е започнал да расте в дните преди наредбата на кмета Собянин. Тя се надява държавните музеи отново да получат финансиране, както се случи през пролетта. Тогава Русия отдели 3,8 млрд. рубли като компенсация на загубите от продажба на билети. Музеите се финансират от държавата, но разчитат и на приходи от временни изложби.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах