Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музеите в Ню Йорк казаха „не” на селфитата

Пръчките за самоснимачка са душевна поквара

За да задоволи на максимум доволството на тълпата, фотографията – този масов култ на дигиталната ера, беше позволен в музеите.  - Музеите в Ню Йорк казаха „не” на селфитата

За да задоволи на максимум доволството на тълпата, фотографията – този масов култ на дигиталната ера, беше позволен в музеите.

Представете си как си правите снимка на фона на „Звездна нощ” на Ван Гог. Пардон, как си правите самоснимка с така модерната напоследък пръчка за селфи, клатушкайки се непохватно до този шедьовър. Имайте малко респект!

Слава Богу, най-накрая някой реши да прекрати този пошъл прилив на псевдодемокрация, която заплашва да превърне музеите в молове и площадки за игра. Пръчките за селфи вече са тотално низвергнати в някои нюйоркски музеи.

Доктрината, че един музей трябва да е претъпкан с хора по всяко време, колкото и незаинтересувани да са те от експонатите, означава, че големите музеи и художествените галерии ще направят всичко, наистина всичко, за да привлекат повече посетители. Дори ако трябва ще приветстват тълпи и автобуси с ученици, на които изкуството изобщо не им е толкова важно в този период от живота.
За да задоволи на максимум доволството на тълпата, фотографията – този масов култ на дигиталната ера, беше позволен в музеите. Нищо не трябва да застава между мен и селфито ми, което искам да си направя с картина на Пикасо! Дори сериозната Национална галерия на Великобритания наскоро се присъедини към културните институциии в света, които позволяват да се правят снимки на нейна територия от посетители.

Модерните туристи очевидно не могат да се наслаждават на изкуство, без да щракат като обезумели с фотоапаратите си. Явно в днешно време нямаме нужда да гледаме творбите и да ги запомним. В крайна сметка, смартфонът за какво е? Той ще помни вместо нас!

Музеят за модерно изкуство и Купър-Хюит дизайн музей в Ню Йорк обаче проявиха героизъм и забраниха използването на дяволския инструмент, който осквернява изкуството. Очаква се към тяхното решение да се присъедини и Градският музей на изкуствата. Дръзката мярка е наложена от въпросните институции, защото управителите им се притесняват, че пръчките за селфи биха могли да повредят творбите. Представете си как виртуозно добавяте една „комета” върху „Звездната нощ”, разпаряйки платното с уреда за самоснимане…!

Но тази джаджа е опасна не само за музейните колекции. Тя е душевна поквара. Не може да усетите силата на Джаксън Полък, без да се отдадете на тихо и замечтано съзерцание. Изкуството е нещо сериозно, не е занимание за следобеда.

Полък може и да е слушал джаз, докато е пръскал боя по платната си, но ние няма как да си позволим този лукс в галериите. Ние имаме нужда от спокойствие, за да може да наблюдаваме картината му One. За картината на Пикасо Ma Jolie ни трябва тишина, за да помислим. Очите ни се плъзгат по бялата и кафява повърхност, а мозъкът ни разпознава ехото и афтършока на реалността. Това е поетичен процес, как може да се снимаш изобщо, камо ли с пръчка за селфи! По-добре спрете с неприсъщите за вас посещения на галериите и направете място на хората, на които наистина им пука за изкуството.

Разбира се, да снимаш е доста изкусително. Аз самият съм се снимал в музеите, където е позволено. Съгласен съм, че е трудно да устоиш. Именно заради това някои свободи в музеите би трябвало да бъдат забранени. Музеите трябва да са места със стриктни правила. Няма нищо лошо в традиционната идея на музея да е място, където властва строгата тишина. Това е пространство, в което съзерцаваш и учиш. Следващата стъпка на тези институции е да забранят не само фотографията, но и прекалено шумните екскурзоводи.

Време е да покажем малко респект пред изкуството!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС