Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музей на децата в САЩ премахва експонати на Майкъл Джексън

Искат да разказват истории за „хора с висок морал“

Майкъл Джексън през 2004 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музей на децата в САЩ премахва експонати на Майкъл Джексън

Майкъл Джексън през 2004 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият Музей на децата в Индианаполис, САЩ, премахна експонатите на Майкъл Джексън от постоянната си колекция, съобщава директорът на институцията. Причината е документалният филм на Дан Рийд „Напускайки Невърленд“, в който двама мъже твърдят, че Краля на попа е злоупотребявал като деца с тях сексуално в продължение на години.

Шапка федора и бяла ръкавица, които Джексън носил по време на свой концерт, както и постер на музиканта с негов подпис, са отстранени от изложбеното пространство на музея, пише „Холивуд Рипортър“, позовавайки се на местния вестник „The Indianapolis Star“.

Директорът на музея Крис Карън не коментира премахването на конкретните експонати, но казва, че иска музейните единици да разказват истории за „хора с висок морал“.

Документалният филм на НВО „Напускайки Невърленд“ е за две момчета – Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън, които разказват за секстормоза на Джексън с тях, когато двамата били на по 7 и 10 години. Обвиненията в сексуален тормоз висят над певеца през по-голямата част от звездната му кариера – през 2005 г. музикантът е оправдан от съда по делото за педофилия. Майкъл Джексън почина през 2009-а, но днес обвиненията са по-детайлни от всякога.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Като най-големия детски музей в света, ние сме по-чувствителни за съдържанието си за публика от повечето музеи – обясняват от институцията. – От предпазливост и в отговор на противоречията около филма на HBO, наречен „Напускайки Невърленд“, който включва директни обвинения в злоупотреба с деца, ние отстранихме тези експонати, докато внимателно обмислим ситуацията в нейната цялост.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах