Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музей на геноцида вместо музей на Ататюрк, предлагат в Гърция

Крайно дясна партия иска да „бъдат вразумени варварите“ заради превръщането на „Св. София“ в джамия

В средата на юли ще стане ясно дали „Света София“ ще се превърне в действаща джамия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музей на геноцида вместо музей на Ататюрк, предлагат в Гърция

В средата на юли ще стане ясно дали „Света София“ ще се превърне в действаща джамия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката партия „Гръцко решение“ предлага домът музей на Ататюрк в Солун да бъде превърнат в Музей на геноцида срещу понтийските гърци. Така според говорителя на партията Танасис Милонас Гърция трябва да отговори на намеренията на турското правителство да направи църквата „Света София“ действаща джамия, съобщават гръцките медии.

„Гръцко решение“ е крайно дясна християнско-радикална партия, според чиито активисти „това е единственият начин да бъдат вразумени варварите“. Вносителите на предложението в парламента смятат, че гръцкото правителство не смее да отговори рязко, за да не „травмира“ Турция. Милонас добавя, че това е въпрос на двустранни отношения и темата засяга най-вече православието.

Крайното решение за статута на храма „Света София“ в Истанбул ще бъде взето около 15 юли, твърди Си Ен Ен Тюрк. Тогава се очаква да излезе окончателното решение на Върховния административен съд на Турция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90