Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музей на подводната археология край Созопол

Остров Свети Кирик ще стане световен културен център, заяви Боил Банов и обеща: без хотели и паркинги

В момента сградата на бившето Морско училище в Созопол е в окаяно състояние, но плановете на властта са това скоро да се промени. Снимка: Яна Антонова/Гугъл Мапс - Музей на подводната археология край Созопол

В момента сградата на бившето Морско училище в Созопол е в окаяно състояние, но плановете на властта са това скоро да се промени. Снимка: Яна Антонова/Гугъл Мапс

Морското училище на остров Свети Кирик край Созопол ще бъде трансформирано в Музей за подводна археология в най-кратки срокове. На острова няма да има хотели, нито ще се използва като паркинг, каквито интереси има, увери министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия.

Ведомството на Банов има сериозни планове за развитието не само на сградата (която е паметник на културата от национално значение, но днес е в окаяно състояние), но и на целия остров, който предстои да се превърне в „световен културен център“.

„Със сигурност нашият план не включва хотели, не включва такъв тип инфраструктура – заяви министърът. – Твърдо решени сме да направим сериозен Музей на подводната археология, съчетан с археологията на целия остров, там се откриват много интересни обекти. Ще бъде изграден учебен център, в който да водим археолози от цял свят да се обучават, да анализират.“

По думите му реализацията на проекта ще даде добавена стойност и на самия град Созопол. Банов добави, че финансиране ще се търси по Оперативни програми, като отварянето на съответната приоритетна ос ще бъде може би около Нова година.

Министърът неколкократно по време на участието си подчерта, че със сигурност на остров Свети Кирик няма да има хотели, нито паркинги, тъй като държи, когато слезе от поста си, да стои с вдигната глава, а не да гледа гузно надолу.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg