Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музей на Серж Генсбур откриват в Париж

Къщата, в която е живял до смъртта си преди 30 години, се превръща в място за събиране на почитатели

Къщата, в която е живял Серж Генсбур, е покрита с графити. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музей на Серж Генсбур откриват в Париж

Къщата, в която е живял Серж Генсбур, е покрита с графити. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дом музей на легендарния певец, поет и композитор Серж Генсбур ще бъде открит в Париж през 2021 г., когато се навършват 30 години от смъртта му. Инициативата е на дъщеря му Шарлот Генсбур. Предварителната идея била музеят да заработи на 3 март – на следващия ден след годишнината, но поради пандемичната ситуация откриването е отложено за есента.

Малкото здание на ул. „Верней“ в Седми арондисман на Париж е покрито с плътен слой графити. В центъра им има голям портрет на певеца, а под него са думите от известната му песен „Plus tu crie“ (Колкото повече крещиш).

Генсбур е купил къщата, преустроена от стари конюшни, през 1968 г. и е поверил реконструкцията ѝ на английската дизайнерка Андре Хигинс, която е създала театрален интериор – стени, облепени с черен материал, бели врати и рамки, черно-бял под като шахматна дъска.

Генсбур е смятал да живее в този дом с Бриджит Бардо, но преди да се нанесат, тя го напуска заради Гюнтер Закс. Все пак портретът ѝ стои на тясното стълбище, водещо към втория етаж, заедно с портретите на другите жени, обитавали този дом с Генсбур – Джейн Биркин и Бамбу. След смъртта на Генсбур на 2 март 1991 г., къщата става собственост на дъщерята, която Джейн Биркин му ражда – Шарлот.

Къщата е била препълнена с вещи, Серж едва е намирал място да ги съхранява и се е дразнел, ако някой ги премести. Още докато е бил жив, домът му е приличал на музейно хранилище и е било трудно да се минава из него. Шарлот е купила съседно помещение, за да подреди всичко, дворът е превърнат в стъклена оранжерия, в къщата е приспособен асансьор, а експозиция ще има дори в мазето.

Очаква се музеят да стане още едно любимо място за събиране на почитателите на Генсбур, които досега често ходят на гробището в Монпарнас за общи срещи и поставят на надгробния камък хартиени билети за транспорт и листа зеле заради песните му „Le poinconneur des Lilas“ (Люляков перфоратор) и „L’Homme a tete de chou“ (Човекът със зелева глава).

Почитатели оставят билети на гроба на Серж Генсбур в „Монпарнас“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Домът на улица „Верней“ е бил място на художествени демонстрации. Феновете са идвали там като на концерт. По настояване на съседите Шарлот Генсбур няколко пъти на година е трябвало да боядисва фасадата на къщата за своя сметка, но графитите се връщали мигновено, всеки път различни. За да ги ограничат само до дома на Генсбур, специално наети дизайнери направили рамка на фасадата, където е разрешено да се рисува.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg