СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музей в Барселона свали изложба със секс на Хуан Карлос с куче

Отмениха цяла експозиция заради провокативна скулптура

Обидната скулптура е дело на австрийката Инес Дужак. - Музей в Барселона свали изложба със секс на Хуан Карлос с куче

Обидната скулптура е дело на австрийката Инес Дужак.

Творба, изобразяваща бившия испански крал Хуан Карлос и боливийския политик Домитила Чунгара в сексуален акт с куче върху легло, направено от нацистки каски, стана причина изложбата „Звярът и Суверенът“, планирана в Музея за съвременно изкуство в Барселона, да бъде свалена. Тя бе отменена в деня, когато се очакваше откриването на експозицията. Скулптурата е дело на австрийката Инес Дужак.

„Това е творба, вписана във великата традиция на изкуството и властта“, коментира пред „Ел Паис“ един от кураторите на изложбата – Валентин Рома. „Изкуството окарикатурява архетипите на властта от векове – това е и което прави Дужак“, добавя той.

Директорът на музея Бартомео Мари, който е спрял и изложбата, призна, че не бил виждал скулптурата до понеделник.

„Не искам да губя време да описвам работата, която намирам за неуместна и в разрез с концепцията на музея – заяви той пред испанския вестник. – Винаги съм се борил в защита на съвременното изкуство и за ролята му в реалността около нас, но в случая съм твърдо против включването на тази работа в изложба, отразяваща понятието „суверенитет“ във всичките му аспекти.“

Първоначално директорът Мари предложил скулптурата да бъде премахната от експозицията. След като артистката и кураторите отказали, той отменил изложбата.

Служителите в Музея за съвременно изкуство нарекоха инцидента „нечуван“ и поискаха среща с ръководството, за да се разберат причините за несъгласието между кураторите и директора, както и да помислят върху последиците от спирането на изложбата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg