Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музей в Лондон затваря експозиция заради „расистки и сексистки теории“

Представя се история за мъж с „огромно богатство, власт и привилегии“, обясняват от институцията решението си

Сградата на „Wellcome Collection“ в Лондон. Снимка: Wellcome Collection/CC BY 4.0 - Музей в Лондон затваря експозиция заради „расистки и сексистки теории“

Сградата на „Wellcome Collection“ в Лондон. Снимка: Wellcome Collection/CC BY 4.0

Лондонски музей затваря постоянната си колекция след опасения, че съдържа „расистки и сексистки теории и език“. „Wellcome Collection“ се слави със своите артефакти на медицинска и здравна тематика, както и със съвременните високотехнологични експонати и произведения на изкуството. Колекцията „Medicine Man“ (Лечителят) обаче, достъпнa от 15 години безплатно, вече е затворена, съобщава Би Би Си.

Основателят Хенри Уелкъм, който си отива през 1936 г., е допринесъл за колекцията на музея с над милион артефакти, очертаващи напредъка на човечеството в медицината и здравните въпроси. Някои от тях обаче носят болезнени конотации за част от посетителите – например картина, озаглавена „A Medical Missionary Attending to a Sick African“ (Медик мисионер се грижи за болен африканец), в която африканец е коленичил пред белия мисионер.

„Не можем да променим миналото. Но можем да работим за бъдеще, в което даваме гласност на историите и преживяванията на онези, които са били изтривани, игнорирани и заглушавани – се казва в изявление на музея. – Опитахме да направим това с част от обектите в „Лечителят“, но експозицията продължава да предава версия на историята, основанa на расистки, сексистки и обидни за хората с увреждания теории и език.“

Колекцията картини, книги и анатомични модели разказват история за мъж с „огромно богатство, власт и привилегии“, допълват от институцията. Резултатът е „колекция, която разказва световна история на медицината, в която хората с увреждания, чернокожите, индианците и цветнокожите са експлоатирани, маргинализирани, превърнати в екзотика или изобщо не се споменават“.

Експозицията предстои да бъде преразгледана и след няколко години ще бъде отворенa отново зa публика с нови наративи зa хора, които преди са били маргинализирани, пише Би Би Си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg