Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музей за съвременно изкуство ще се появи отвъд Полярния кръг

Основната тема на произведенията в него ще бъде Арктика

Компютърна визуализация на бъдещия Арктически музей за съвременно изкуство - Музей за съвременно изкуство ще се появи отвъд Полярния кръг

Компютърна визуализация на бъдещия Арктически музей за съвременно изкуство

Арктически музей за съвременно изкуство (Arctic Museum of Modern Art, АММА) ще се появи в Норилск, Русия, през 2025 г., съобщава „Арт нюзпейпър“. Изграждането му е финансирано от компанията „Норникел“ с 40 млн. долара.

Архитект на музея е Иля Мукосей. Ще бъде преустроена старата сграда на Търговския дом в града. Тя ще бъде надстроена, за да може на горните етажи да се разположат съвременни изложбени зали. Входът ще бъде на нивото на земята, което за Норилск е нетипично заради вечния мраз, уточнява Наталия Федянина, бъдещ директор на музея.

Най-яркият елемент в архитектурното решение са медиафасадите, а вътре ще има открито пространство със свободен достъп като продължение на бъдещия градски парк.

Музеят ще бъде международен. В него ще бъдат излагани творби както на руски, така и на световни художници, но основната тема ще бъде Арктика и Северът като цяло.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg