Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музеят на Емил Зола приюти и първия музей на Алфред Драйфус

Историите на писателя и офицера са неразривно свързани, делото „Драйфус“ се смята за етап от установяването на гражданското общество във Франция

Кадър от филма на Роман Полански „Офицер и шпионин“, посветен на историята на Алфред Драйфус, в който се вижда първата страница на вестник „Л`Аурора“ със статията на Емил Зола - Музеят на Емил Зола приюти и първия музей на Алфред Драйфус

Кадър от филма на Роман Полански „Офицер и шпионин“, посветен на историята на Алфред Драйфус, в който се вижда първата страница на вестник „Л`Аурора“ със статията на Емил Зола

Домът музей на писателя Емил Зола в град Медан, северно от Париж, отвори след 10-годишна реставрация, съобщава „Льо Паризиен”. Зола живее в дома си в Медан от 1878 до 1902 г. Именно в тази къща са създадени едни от най-забележителните му творби – „Жерминал”, „Нана”, „Човекът звяр” и др. В работния му кабинет стои табелка с основния девиз на писателя – „Nulla dies sine Linea” (Нито ден без ред).

Младостта на Зола след смъртта на баща му преминава в тежки финансови условия, затова 30 години по-късно, когато започва да получава големи хонорари, той решава да живее в лукс. Когато получава хонорара си от романа „Вертеп”, писателят не просто купува четириетажната къща в Медан, но и пристроява ново крило към нея. Всички стаи са пълни с произведения на изкуството – скъпи вази, китайски статуетки, рицарски доспехи, африкански бойни копия. Подовете са покрити със скъпи килими, а прозорците на билярдната зала са с витражи в стил ар нуво. Мебелите в имението са създадени по ескизи, нарисувани от самия Зола. По негови указания е разширен и преобразен паркът пред къщата.

В този дом Зола често приема гости – приятелите си писатели Гюстав Флобер, Алфонс Доде, братята Гонкур, както и художниците Сезан, Мане и Писаро.

Сега в две пристройки в двора на дома музей на Зола е открит първият във Франция музей, посветен на Алфред  Драйфус, офицерът, чието дело разпалва страстите не само във Франция, но и в цяла Европа. Несправедливата присъда за държавна измяна, наложена на Драйфус заради еврейския му произход, вдъхновява Зола да напише прословутата си статия „Аз обвинявам”. Именно тя допринася за помилването и последващото оневиняване на френския офицер. Драйфус е свързан със Зола и чрез смъртта си – през 1908 г. е прострелян от националист по време на преместването на праха на Емил Зола в Пантеона в Париж.

Върху 300 кв. м. в новия музей са представени многобройни документи и публикации от епохата, листовки и афиши, както и изключително редки фотографии. Делото на Драйфус във Франция се разглежда като важен етап от създаването на гражданското общество, то се изучава и в училище.

Посетители ще бъдат допускани в музеите на Зола и Драйфус само при представяне на зелен сертификат и с маска.

Вижте още: ЕМИЛ ЗОЛА В ТЪРСЕНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ В БУРНИ ВРЕМЕНА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах