VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музеят на хумора и сатирата готви онлайн Ден на шегата

Карикатури на Борис Димовски и римски сентенции отбелязват 49-тия рожден ден на Дома на хумора и сатирата

Борис Димовски, „Служейки на други, ти раздаваш себе си“. Репродукция: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово - Музеят на хумора и сатирата готви онлайн Ден на шегата

Борис Димовски, „Служейки на други, ти раздаваш себе си“. Репродукция: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово

Онлайн изложба с латински сентенции и карикатури от Борис Димовски ще бъде част от празненствата, организирани от Музея на хумора и забавата в Габрово по случай Първи април, Ден на шегата. Изложбата е представена за първи път в музея през 1985 г. За втора поредна година Домът на хумора ще празнува онлайн и изложбата „Quo vadis?“ ще бъде публикувана във Фейсбук страницата на музея на 1 април.

Карикатурите на Димовски са от 80-те години на миналия век, а самите сентенции вероятно са на повече от 2000 години, но въпреки това изложбата е актуална за всички времена.

„Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! – пише Радой Ралин в уводните думи към каталога на експозицията през 1985 г. – Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за  да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“

„Граждани, граждани, граждани, преди всичко парите, после доблестта“. Репродукция: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово

От Музея отбелязват, че 1 април обикновено означава Ден на отворените врати за посетителите им, но при настоящите противоепидемични мерки, които са в сила до 31 март, не е ясно дали Домът на хумора ще може да посрещне почитателите си на живо или празникът ще протече само онлайн, също като миналата година. Все още се изчаква заповедта на здравния министър, но дори да бъде разрешено музеите да работят, местните ограничения в Габрово, които ще продължат до 3 април, не позволяват организирането на масови мероприятия, обясняват от институцията.

Освен че на 1 април България отбелязва Деня на шегата, музеят има и личен празник – става на 49 години. За децата, обичани гости на Дома на хумора, е подготвена и специална изненада – онлайн участие на илюзиониста Дани Белев, родом от Габрово. Видеото вече е заснето и ще бъде публикувано на празника.

„Ползвай, но не прекалявай“. Репродукция: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово

Събитията по повода са започнали още на 28 март с виртуално гостуване на две български училища в чужбина – училище „Пейо Яворов” в Брюксел и училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Пред учениците са били представени две от най-популярните образователни програми на Музея: „Габровски хумор“ и „Карнавал“. 30 семейства от училището в Брюксел и над 60 семейства от училището в Ню Йорк са взели участие в онлайн обиколката. От музея все още изчакват учениците от „Христо Ботев“ да предложат своите шеги по случай Първи април, които също ще намерят място на Фейсбук и Инстаграм страниците им.

Междувременно музеят готви и още една онлайн изложба – „Ах, това Вариете!“ ще припомни за експерименталния сатирично-вариететен театър в Габрово. Ще бъдат представени фотографии, костюми, ще бъдат припомнени още отзиви и скандални истории от хората, възприели вариетето като свой дом. Експозицията ще бъде представена в отделен сайт, по който в момента се работи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС