Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музеят на хумора и сатирата празнува рожден ден с онлайн изложба

Карикатури, рисувани от жени, и експозицията „Дизайн с усмивка“ могат да бъдат разгледани безплатно

Фереште Магами от Иран - една от художничките, представени в изложбата на жени карикатуристки в габровския Музей на хумора и сатирата.  - Музеят на хумора и сатирата празнува рожден ден с онлайн изложба

Фереште Магами от Иран - една от художничките, представени в изложбата на жени карикатуристки в габровския Музей на хумора и сатирата.

Музеят на хумора и сатирата в Габрово днес навършва 48 години. За първи път в историята си ще отбележи рождения си ден онлайн.  За съжаление вратите му ще останат затворени,  а залите – празни за обичайно очакваните тълпи от гости, казват в специалното си празнично послание от екипа на музея. 

Тъжно! – пишат те – Ала като се замисли човек, дали всеки един от нас не е преживял поне един рожден ден в живота си без гости, торта и подаръци. Така е и сега. Времето на извънредни мерки ни призовава да бъдем смирени и дисциплинирани.  Да останем по домовете си и да се надяваме, че коронавирусът все някога ще се умори да вилнее.  А тогава,  тогава ще празнуваме физически заедно  – в нови изложби, с цветни детски ателиета, представяния на нашумели книги и филмови прожекции.

По случай празника Музеят на хумора и сатирата подарява на своите приятели и почитатели онлайн изложбата „Дизайн с усмивка“.

„Когато затворят вратите на един музей, в интернет браузъра се отваря нов прозорец за изкуство”, както споделя директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска.

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял“, създадено специално за музея от Радой Ралин в началото на 70-е години на миналия век, сякаш никога не е звучало по актуално“, допълва тя.

В затворения заради карантината музей в момента стоят изложени сто карикатури, рисувани от жени. Рисунките са подбрани след първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само дами. За да не спира достъпът на посетители до специалната изложба, тя е достъпна онлайн.

За конкурса са изпратени над 1000 творби на 260 художнички, а от тях са подбрани точно 100 карикатури на 52 авторки. Първата спирка от световното турне на селектираните творби е Музеят на хумора и сатирата в Габрово, а през май изложбата трябваше да гостува на Музея на труда в Швеция. При сегашните обстоятелства не е ясно дали изложбата ще продължи да пътува, но всичките сто карикатури могат да бъдат видени във страницата на Музея на хумора във Фейсбук.

Организаторите на конкурса от „United Sketches“ споделят, че едва 5% от авторите, които създават политическа карикатура, са жени и с тази инициатива целят да променят статистиката, осигурявайки специално пространство на художнички от цял свят. Журито също е изцяло от дами, в него влизат водещи карикатуристки, журналистки и активистки в различни организации за свободата на изразяване и равноправието между половете.

Представяме ви някои от най-интересните карикатури от изложбата „Жени карикатуристи”, засягащи темите равнопоставеност на половете и екология.

Карикатура на венецуело-мексиканката Камила де ла Фуенте, донесла ѝ наградата за млад автор в „Международна награда за жена-карикатурист 2019“.

Фирузех Мозафари, Иран

Тъня Алешандра Кардозу, Португалия

Тъня Алешандра Кардозу, Португалия

Марзиех Резаей, Иран

Лиз Франса, Бразилия

Захра Заринпур, Иран

Махназ Яздани, Иран

Махбубе Пакдел, Иран

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах