Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Музеят на хумора в Габрово отказва спонсорство от замърсители на околната среда

По стъпките на световни институции, отклонили парите на „Шел“, „Бритиш Петролеум“ и други компании за горива

Въглищната ТЕЦ „Брикел“ в гр. Гълъбово, редовен замърсител, ще бъде затворен заради множество нарушения. Снимка: „Грийнпийс“ - България/ Архив получени сигнали - Музеят на хумора в Габрово отказва спонсорство от замърсители на околната среда

Въглищната ТЕЦ „Брикел“ в гр. Гълъбово, редовен замърсител, ще бъде затворен заради множество нарушения. Снимка: „Грийнпийс“ - България/ Архив получени сигнали

Габровският Музей на хумора и сатирата Габрово няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива заради климатичната криза, съобщават от институцията. Решението е взето, за да се ограничи дезинформацията за замърсяването и за климатичната криза и след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

Една от тези кампании е Европейска гражданска инициатива за забрана на рекламирането и спонсорството от компании за изкопаеми горива, посочват от музея. Компаниите от индустрията с изкопаеми горива практикуват т. нар. greenwashing: използват рекламата, както и спонсорирането на различни културни, спортни, социални и други събития и институции, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължават да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. С различни рекламни трикове изкопаемите горива се представят като „чисти“ и безопасни за здравето, като междувременно не се засяга факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза, пишат от Габрово.

Примерът на Музея на хумора и сатирата трябва да бъде последван от още музеи, галерии, концертни зали и други в страната, казват от „Грийнпийс“.

Културните институции трябва да са водачи на мнениекоментира Лора Фучеджиева, координатор на кампанията за България. Да бъдат смели, решителни и независими просветители, а не проводници на заблуди. По тази причина приветстваме отказа на Музея на хумора и сатирата от реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива. Това е смело и отговорно решение в борбата със заблудите и климатичната криза. Отправяме призив и към останалите музеи, галерии, концертни, спортни и други зали и институции да последват този пример и също да заявят своята независимост от индустрията на изкопаемите горива.

Финансирането на културните институции в България е трудна и тежка задача, признава Маргарита Доровска, директор на Музея в Габрово, но това не означава, че моралът трябва да бъде загърбен в името на една добра културна програма.

Поддържането на широка и пълноценна културна програма изисква солидни средства и усилия – казва тя. Събитията ни трябва да са достъпни, за да можем да изпълняваме основните си функции, осигурявайки достъп до култура на възможно най-широк кръг от хора.

Но освен тази отговорност, ние носим и отговорност по отношение на света, в който живеем. Не можем да допуснем чрез нас замърсяващи и вредящи на климата компании да се опитват да изпират имиджа си. Затова в годината на нашата 50-годишнина и на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което е изцяло посветено на устойчивия начин на живот, ние официално се отказваме от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива.

Инициативата на Музея на хумора и сатирата ще бъде последвана от декларация за следване на екологична мисия, според която всички дейности в музея ще бъдат подлагани на оценка за устойчивост, а обществеността ще бъде ангажирана със зелени каузи.

„Грийнпийс“ – България и Музеят на хумора и сатирата отправят призив и към хората да подпишат петицията за забраната на реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Тя е достъпна онлайн. Целта е до октомври тази година да се съберат един милион подписа на граждани от Европейския съюз, досега подкрепилите каузата достигат почти 300 хил. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа предложението и да реши какви действия да предприеме.

Тенденцията на „изчистването“ на културата от изкопаемите горива вече тече в много страни в Европа, след като световни институции се отказаха от парите на компании замърсителки в името на по-чиста природа. През 2019 г. например Кралската Шекспирова трупа във Великобритания се отказа от спонсорството от „Бритиш петролеум“, по-рано партньорството си с „Шел“ прекратиха Музеят на Ван Гог в Амстердам и музеят „Маурицхойс“ в Хага. В началото на 2020 г. „Гардиън“ обяви, че вече няма да приема реклами от компании за изкопаеми горива, първата голяма световна медия, която предприе подобен ход.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах