Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музеят на Ленин в Русия се открива отново онлайн (линк)

Всички колекции от затворения през 1993 г. музей ще бъдат изложени в интернет

Комунистическият вожд във видео с анимирани елементи, поместено в сайта на музея - Музеят на Ленин в Русия се открива отново онлайн (линк)

Комунистическият вожд във видео с анимирани елементи, поместено в сайта на музея

Държавният исторически музей на Русия откри интернет ресурс, посветен на просъществувалия до 1993 г. музей на В. И Ленин на Червения площад.

В сайта е представена част от 100 хил. предмета, запълвали музея – картини, фотографии, плакати, документи, мемориални предмети. Засега са качени само около 500, но попълването на виртуалната колекция ще продължи, докато всичко бъде дигитализирано. Ще бъдат включени и коментари на водещи руски историци за събитията в Русия в началото на ХХ век, довели комунистите на власт в страната, също музика и филми за епохата.

Междувременно тече повторно изучаване на фондовете на музея. Историците са установили, че най-ранният от запазените документи е рисувано писмо с „тотеми”, изпратено от 12-годишния Володя до неговия приятел Боря Формаковски. Публикувани са и неизлизали на бял свят документи – данни за начина, по който Ленин е решавал спорните финансови въпроси на болшевишката партия, лични писма и други.

Първоначално се е предвиждало да се проведе кратка изложба на живо през пролетта на 2020 г. по повод 150-годишнината от рождението на Ленин. Коронавирусът и пандемията са станали причина проектът, подготвян повече от 6 месеца, да се провали. Кураторите взели решение да не го отлагат за есента, а да го качат онлайн като постоянен проект.

Във въвеждащата статия към онлайн изложбата се казва:

„Поколения наши съотечественици с топлота си спомнят как са били приемани за пионери и комсомолци във величествения музей на Площада на Революцията. Повече от половин век музеят е демонстрирал привързаността на съветския народ към „делото на Ленин” и комунистическата партия, което е предопределило съдбата на музея в постсъветска Русия”.

Вижте още: КОНКУРС В МОСКВА ЗА КАКВО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА МАВЗОЛЕЯТ НА ЛЕНИН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах