Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музеят на Зоя Космодемянска в Русия става музей на силните жени

Посветен на героини от войната, жени учени, художнички, писателки. Но музеят не е с феминистично послание

Зоя Космодемянская е съветска партизанка, червеноармейка, герой на СССР, загинала на 18 г. - Музеят на Зоя Космодемянска в Русия става музей на силните жени

Зоя Космодемянская е съветска партизанка, червеноармейка, герой на СССР, загинала на 18 г.

Министерството на културата на Русия одобри плана на Артемий Лебедев комплексът „Зоя“ в Петришчево, посветен на героинята от Втората световна война, да стане музей „Тя и светът“ – посветен на всички силни жени, съобщават руските медии. Освен героините от войната, в него ще бъдат представени жени учени, художнички, писателки, представителки на социалния бизнес и меценатки. Инициаторите уточняват, че не става дума за феминистично послание, а за гражданска позиция – става дума за хора със сериозен принос към държавата и цивилизацията.

В света има доста подобни музеи. В Международната асоциация на женските музеи IAWM влизат около 100 институции, като една пета от тях са виртуални. Новият музей „Тя и светът“ възнамерява да си сътрудничи с всички тях. Според инициаторите това се подсказва и от името.

В руския език „мир“ и „свят“ се обозначават с една и съща дума. Тази двусмисленост позволява да се тълкува по различен начин посланието на музея – тя и светът без граници, тя и светът на изкуството, тя и световете. Заедно с това ще се изследва отношението между жените и войните, жените и мира. Музеят ще търси отговор на въпроса как да бъде запазен световният мир.

„Според доклада на Робърт Джаксън, написан през 1997 г. за НАТО, от края на Втората световна война на Земята е имало само 26 мирни дни“, се казва в презентацията на новия проект.

Самият музей „Зоя“ е нов – открит е през пролеттта на 2020 г. Семантичното му ядро е разказ за Зоя Космодемянская, герой на Съветския съюз. В него има няколко основни обекта – къщурката на Прасковя Кулик, където Космодемянская е разпитвана, паметната плоча от мястото, където е загинала, първия ѝ гроб, а също и новото здание с голям парк около него. Пресъздадена е атмосферата от 30-те и 40-те години на миналия век.

След откриването му музеят „Зоя“ стана обект на бурно публично обсъждане и събуди доста противоречия. Модерната архитектура на новата сграда се превърна в забележителност в Инстаграм и стана фон на множество лековати снимки. Така първоначалната мисия на музея бе заличена. Това е една от причините да се търси разширяване на посланието.

Музеят „Тя и светът“ ще бъде много по-съвременно ориентиран, при това ще развива собствена онлайн активност – подкасти, страници в социалните мрежи, пълна дигитализация. Ще бъдат включени блогъри със задачата да разкажат за регионалните съвременни героини. В сградата ще се провеждат театрални и кинофестивали, лектории, творчески срещи, уъркшопи и др. „Тя и светът“ ще издава и собствено списание.

Снимка: Музей „Зоя“

Вижте още: СТАЛИН КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН ГЕРОЙ В НОВ РУСКИ ФИЛМ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg