Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музеят „Прадо“ не признава авторството на Да Винчи за „Спасителят на света“

В нов каталог картината не е поставена в категорията „От Леонардо“

След продажбата си на саудитския принц „Спасителят на света“ е с неизвестно местоположение. На снимката: копие на картината, излязло от ателието на Леонардо, изложено в Лувъра през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Музеят „Прадо“ не признава авторството на Да Винчи за „Спасителят на света“

След продажбата си на саудитския принц „Спасителят на света“ е с неизвестно местоположение. На снимката: копие на картината, излязло от ателието на Леонардо, изложено в Лувъра през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Спасителят на света“ – картината, продадена за $450,3 млн. като рисувана от Леонардо да Винчи, която държи рекорда за най-скъпо продадено на търг произведения на изкуството, не се признава за автентична в нов каталог от музея „Прадо“. Изображението на Исус Христос бе купено през ноември 2017 г. от саудитския принц Мохамед бин Салман, за да се превърне в акцент в колекцията на Лувъра в Абу Даби. Вместо това картината изчезна от публичното пространство.

В последните години спорът за авторството ѝ се нагнетява все повече и кураторите в мадридския музей „Прадо“ са решили да причислят произведението към неутрална категория – „приписвани на Леонардо, излезли от неговата работилница или наглеждани от него“. Това се случва в каталога „Леонардо и копието на Мона Лиза“, част от едноименната изложба, която ще продължи до 23 януари 2022 г., отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Въпреки че досега авторството на творбата е било многократно поставяно под съмнение от индивидуални специалисти, решението на „Прадо“ е най-значимата критика от продажбата ѝ насам.

В каталога произведенията са разделени в две категории – „От Леонардо“ и „Приписвани на Леонардо, излезли от неговата работилница или наглеждани от него“. „Спасителят“ е във втората част на изданието и е описан като „версията на Кук“, след като през 1900 г. е купен от Франсис Кук. Изложбата в „Прадо“ е посветена на „Мона Лиза“, но разглежда и други версии на останалите Леонардови произведения.

Според кураторката Ана Гонзалес Мозо, „някои специалисти смятат, че има загубен първообраз на „Салватор Мунди“, докато други казват, че оспорваната версия на Кук е оригиналът“, пише тя във встъпителното си слово към каталога. По думите ѝ най-близо до оригинала на „Спасителят“ е т. нар. версия на Ганай. През 1939 г. маркиз Дьо Ганай я придобива и през 1999 г. картината е продадена от „Сотбис“ на анонимен колекционер. Същият художник, нарисувал тази версия, е автор и на копието на „Мона Лиза“, което „Прадо“ притежава, смята кураторката.

Вижте още: НА ЛЕОНАРДО ЛИ Е „СПАСИТЕЛЯТ НА СВЕТА“? ДЪРЖАВНА ТАЙНА

В началото на каталога е поместено и есе от Венсан Дельовин, куратор на блокбъстъровата изложба с творби на Да Винчи в Лувъра от 2019 г. Той се въздържа от мнение за авторството на „Спасителя“, но посочва наличието на „детайли с изненадващо лошо естество“.

„Надеждата е, че в бъдеще картината ще бъде изложена някъде за постоянно, което ще позволи да бъде анализирана отново по-усърдно“, отбелязва кураторът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах