Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музика и танци на „Оборище“ за „София диша“

Константин Кучев открива събитието в 16 часа, даряваме и старите си обувки за театър „Азарян“

Константин Кучев открива събитието със сюрреалистично пътешествие. - Музика и танци на „Оборище“ за „София диша“

Константин Кучев открива събитието със сюрреалистично пътешествие.

Последната неделя (30 август) фестивалът „София диша“ затваря за автомобили улица „Оборище“ (между бул. „Евлоги Георгиев“ и „Сан Стефано“) и се посвещава на музиката и танците. На сцената за откриването ще излезе младият Константин Кучев, а в рамките на събитието посетителите ще могат да дарят стари обувки за интериора на новия театър „Азарян“ в НДК.

Концертите на Голямата сцена започват в 16 часа с Кучев. Певецът и композитор на театрална музика ще представи „Разходка по луната” – интерактивен музикален пърформанс, който активно включва публиката в творческия процес по създаване на песен, приказка или…. космически кораб, а резултатът ще бъде, както музикантът обещава – сюрреалистично пътешествие.

Щафетата поемат Clavexperience от 17:00 часа, когато Павел Терзийски (вокали, бийт бокс) и Димитър Горчаков (клавири) ще преминат през дъб, реге, дръм енд бейс, дъбстеп и джаз. Музиката на международната формация The Bedlam Club, базирана в София и състояща се от клавишни, контрабас, барабани и перкусия, ще представи електро пънк джаз от 18:00 часа.

А от 20:00 ч. започват The Science – колаборация между електрониката на Мартин Ставрев (Soulslept) и вокала на Нино Гомес (Brujeria). Музиката им е иновативна, в нея могат да бъдат усетени влияния от стиловете дъбстеп, трип хоп, IDM.

Отделно от Голямата сцена, по време на фестивала ще се представят „Вокализирай това”, които в обособено пространство на улицата ще пеят, импровизират и записват музика заедно с публиката. С 10-секундни истории пък предизвиква водещ от радио „Дарик“.

„Корейският кът“, най-новата чуждоезикова читална на Столична библиотека, официално отвори врати през март 2015 година. С богата колекция от книги, електронни ресурси и технически възможности той ще представи импровизирана читалня с възможност за изработване на различни предмети от традиционната корейска хартия – „ханджи“.

В специалната шатра на театър „Азарян“ се събират стари обувки, които сценографът Никола Тороманов ще използва в оформлението на фоайето към най-новия театър в България. Идеята е свързана с биографията на режисьора Крикор Азарян, който навремето е работил като обущар.

В досегашните четири недели на август столичани и гостите на града вече видяха тематични издания на „София диша“, посветени съоветно на екологията, визуалните изкуства, литературата и спорта. С музикалното събитие ще се сложи и край на тазгодишното издание на фестивала.

По време на „София диша“ се провежда социологическо проучване сред участниците, от което да стане ясно дали те са доволни и дали си тръгват със сбъднати предварителни очаквания. Резултатите от това изследване ще бъдат оповестени в края на септември, а целта е събитието, вече едно от стратегическите в културния календар на Столична община, да се подобрява и разширява.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg