Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музика на Бах и Моцарт сред произведения на Рафаело (аудио)

Как във Великобритания изкушават публиката да се върне в концертните зали и галериите

Картините на Рафаело, показани в концерт на камерния ансамбъл „The Academy of St. Martin in the Fields“ в музея „Виктория и Албърт“. Снимка: Marquee TV/Platoon - Музика на Бах и Моцарт сред произведения на Рафаело (аудио)

Картините на Рафаело, показани в концерт на камерния ансамбъл „The Academy of St. Martin in the Fields“ в музея „Виктория и Албърт“. Снимка: Marquee TV/Platoon

Възхитителна зала избра за новата си изява знаменитият британски камерен ансамбъл „The Academy of St. Martin in the Fields“. Заедно със солистката цигуларката Виктория Муллова (концертирала и у нас) музикантите свириха в Рафаеловата зала в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, където се съхраняват някои от най-ценните ренесансови произведения, притежание на кралското семейство.

Концертът, в чиято програма влизат произведения на Бах, Моцарт и Онегер, е заснет на видео и се разпространява в няколко платформи като „визуален албум“. Аудиозапис от събитието може да се слуша безплатно.

Най-ценното от видеозаписа безспорно е комбинацията между класическите изпълнения и седем картини на Рафаело – ескизи за гоблени, поръчани за Сикстинската капела от папа Лъв Х. Музикалните творби са избрани в унисон с ренесансовите шедьоври, отбелязва диригентът на камерния оркестър Оливър Зефман. Така визуалните елементи са точно толкова важни колкото звука на концерта.

„Рафаело е бил неоплатонист, част от движение, което е черпило вдъхновение от класическия свят и подражавало на изчистените му форми и линии – коментира диригентът пред „Арт Нюзпейпър“. – Подобно движение по онова време възниква и в музиката.“

Концертът в музея е породен от опитите на културната индустрия да се завърне към изпълненията на живо.

„Много хора опитаха да повторят преживяването на живо през последната година – допълва Зефман. – Но не мисля, че тази тенденция с камери в празните концертни зали е най-добрият начин човек да се доближи до изпълнението на живо. Целият смисъл на този албум, създаден да се гледа на екран, е да съчетае класическата музика с привлекателно визуално съдържание.“

Рафаеловата зала, една от най-внушителните зали във „Виктория и Албърт“, е почти идентична по размери на Сикстинската капела, което позволява ескизите да бъдат представени така, както техният създател ги е замислил. За да отбележи 500-годишнината от смъртта на Рафаело през 2020 г., музеят предприе реновация на залата миналата година, за да изпъкнат творбите на ренесансовия майстор.

Диригентът Оливър Зефман ръководи камерния оркестър. Снимка: Marquee TV/Platoon

Експерти предупреждават, че заради тяхната крехкост и почти непрекъснато излагане пред публика картините на Рафаело, заети на институцията от кралската колекция, няма да оцелеят. Затова музеят предприе мащабен процес по дигитализацията на произведенията през 2020 г. и те вече може да се разгледат в детайли онлайн.

Музеи и концертни изпълнения на живо тепърва се съживяват след дългото отсъствие от културната сцена на Великобритания. Сътрудничеството между галериите и техните съкровища и оркестрите в страната е иновативен и привлекателен начин двете индустрии да си върнат публиката.

Аудиозаписът от т. нар. визуален албум може да се слуша безплатно. Видеозаписът може да се гледа срещу абонамент в платформата Marquee TV.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90