VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музика от четири популярни филма отпада от надпреварата за „Оскар“

Причините са различни – от изпуснат срок за кандидатстване до използването на познати музикални партитури

Виго Мортенсен и Машерхала Али в кадър от „Зелената книга“ - филм за пианист, чийто саундтрак няма да може да се състезава за „Оскар“. - Музика от четири популярни филма отпада от надпреварата за „Оскар“

Виго Мортенсен и Машерхала Али в кадър от „Зелената книга“ - филм за пианист, чийто саундтрак няма да може да се състезава за „Оскар“.

Първият кръг на гласуване за номинациите за „Оскар“ вече тече в категориите за най-добра оригинална песен и най-добра музика за филм, но музиката от четири популярни продукции е дисквалифицирана поради различни причини. От надпреварата в двете категории отпадат „Соло: История от Междузвездни войни“, „Зелената книга“, „Манди“ и „От другата страна на вятъра“, съобщава „Варайъти“, като се позовава на вътрешни източници от Филмовата академия, пожелали да запазят анонимността си.

В двете категории за музика се състезават над 150 записа, а право на глас имат около 300 души. Те преценяват, че музиката на „Соло: История от Междузвездни войни“, композирана от Джон Пауъл с теми на Джон Уилямс, няма право да се бори за златна статуетка. Причината е чисто административна – документите за участие са предадени след крайния срок за кандидатстване на 15 ноември.

Произведението на ветерана в бранша и три пъти носител на „Оскар“ – французинът Мишел Легран, за довършения филм на Орсън Уелс „От другата страна на вятъра“, също няма да се състезава поради факта, че голяма част от саундтрака на филма не е писана от него и има друг източник.

Легран композира около два часа музика за филма, но от тях в последната версия на продукцията са включени едва 40 минути. Във филма обаче звучи около 60 минути друг използван материал, който не е писан специално за „От другата страна на вятъра“ – затова на екипа е отказано да се състезава с композициите на Легран.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Музиката на „Манди“ – кървавия трилър с Никълъс Кейдж – е писана от починалия през февруари исландски композитор Йохан Йохансон, това е последното негово произведение. Но саундтракът не е дисквалифициран, а отпада заради самия филм – при него не са спазени изискванията на Академията и продукцията първо е пусната във видеоплатформа. Затова музиката на Йохансон дори не стига до разглеждане, тъй като целият филм е дисквалифициран.

Оригиналната музика на Крис Бауърс за „Зелената книга“ не е одобрена заради това, че части от саундтрака вече са известни. Използвани са творби на Дон Шърли на пиано, но макар и леко променени и изсвирени от самия композитор, те не може да се състезават. Музиката трябва да е оригинална и писана специално за съответния филм, според правилата на Академията.

В другата музикална категория – най-добра оригинална песен, в краткия списък попадат около 70 песни и от Академията уверяват, че най-известните заглавия сред тях ще се състезават на финалната права. Гласуването на експертите трябва да приключи на 11 декември, а краткият списък ще бъде обявен от Академията на 17 декември.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg