СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музика от четири популярни филма отпада от надпреварата за „Оскар“

Причините са различни – от изпуснат срок за кандидатстване до използването на познати музикални партитури

Виго Мортенсен и Машерхала Али в кадър от „Зелената книга“ - филм за пианист, чийто саундтрак няма да може да се състезава за „Оскар“. - Музика от четири популярни филма отпада от надпреварата за „Оскар“

Виго Мортенсен и Машерхала Али в кадър от „Зелената книга“ - филм за пианист, чийто саундтрак няма да може да се състезава за „Оскар“.

Първият кръг на гласуване за номинациите за „Оскар“ вече тече в категориите за най-добра оригинална песен и най-добра музика за филм, но музиката от четири популярни продукции е дисквалифицирана поради различни причини. От надпреварата в двете категории отпадат „Соло: История от Междузвездни войни“, „Зелената книга“, „Манди“ и „От другата страна на вятъра“, съобщава „Варайъти“, като се позовава на вътрешни източници от Филмовата академия, пожелали да запазят анонимността си.

В двете категории за музика се състезават над 150 записа, а право на глас имат около 300 души. Те преценяват, че музиката на „Соло: История от Междузвездни войни“, композирана от Джон Пауъл с теми на Джон Уилямс, няма право да се бори за златна статуетка. Причината е чисто административна – документите за участие са предадени след крайния срок за кандидатстване на 15 ноември.

Произведението на ветерана в бранша и три пъти носител на „Оскар“ – французинът Мишел Легран, за довършения филм на Орсън Уелс „От другата страна на вятъра“, също няма да се състезава поради факта, че голяма част от саундтрака на филма не е писана от него и има друг източник.

Легран композира около два часа музика за филма, но от тях в последната версия на продукцията са включени едва 40 минути. Във филма обаче звучи около 60 минути друг използван материал, който не е писан специално за „От другата страна на вятъра“ – затова на екипа е отказано да се състезава с композициите на Легран.

Музиката на „Манди“ – кървавия трилър с Никълъс Кейдж – е писана от починалия през февруари исландски композитор Йохан Йохансон, това е последното негово произведение. Но саундтракът не е дисквалифициран, а отпада заради самия филм – при него не са спазени изискванията на Академията и продукцията първо е пусната във видеоплатформа. Затова музиката на Йохансон дори не стига до разглеждане, тъй като целият филм е дисквалифициран.

Оригиналната музика на Крис Бауърс за „Зелената книга“ не е одобрена заради това, че части от саундтрака вече са известни. Използвани са творби на Дон Шърли на пиано, но макар и леко променени и изсвирени от самия композитор, те не може да се състезават. Музиката трябва да е оригинална и писана специално за съответния филм, според правилата на Академията.

В другата музикална категория – най-добра оригинална песен, в краткия списък попадат около 70 песни и от Академията уверяват, че най-известните заглавия сред тях ще се състезават на финалната права. Гласуването на експертите трябва да приключи на 11 декември, а краткият списък ще бъде обявен от Академията на 17 декември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС