Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музика за мотоциклет, 4 рояла и един черен лорд

Пианистите Иван Янъков, Живко Петров, Ангел Заберски и Георги Черкин излизат заедно за трети път пред препълнената зала 1. Снимки: НДК - Музика за мотоциклет, 4 рояла и един черен лорд

Пианистите Иван Янъков, Живко Петров, Ангел Заберски и Георги Черкин излизат заедно за трети път пред препълнената зала 1. Снимки: НДК

Пианистът Георги Черкин нахлу, яхнал мотор, на концерт в НДК в сряда вечерта. Появи се зрелищно с първите акорди от темата на Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“. После паркира мотора на сцената и седна зад един от четирите рояла „Стейнуей” във фокуса на прожекторите. Зад другите три вече го очакваха Живко Петров, Ангел Заберски и Иван Янъков, пристигнал от Китай специално за Концерта за четири рояла. Компанията допълваха Димитър Семов – барабани, и Борис Таслев – контрабас.

Георги Черкин като моторизирана версия на Дарт Вейдър

Моторът остана паркиран на сцената.

Четиримата пианисти се срещнаха за трети път на сцената на НДК, отново за да представят колаборация от класически и джаз произведения. И въпреки че двама от тях – Петров и Заберски, се изявяват основно на джаз сцената, а другите двама – Янъков и Черкин, в класиката, заедно е трудно да бъдат разделени по стилове. Всеки от тях нахлува на територията на другите, без да си пречат. Темата на концерта този път беше популярната класическа и филмова музика, съчетана с много джаз импровизации и взаимни музикални провокации.

Изненадващо, но този елитарен формат за пореден път успя да изпълни с публика зала 1 на НДК. Вероятно всеки от публиката си има любимец сред четиримата пианисти (признавам, моят е Иван Янъков), но точно събирането на толкова отчетливи индивидуалности прави този концерт е така привлекателен. Толкова, че публиката не позволи на четиримата солисти да напуснат сцената преди да изпълнят четири биса. И за финал на сцената пак се появи духът на Дарт Вейдър. След Брамс, Рихард Щраус, Шопен, Моцарт и Рахманинов.

Четири биса и пореден поклон от четиримата пианисти, както и от Димитър Семов (ударни) и Борис Таслев (контрабас)

Вижте още: ЖИВКО ПЕТРОВ: ПРИНЦИПНО НЕНУЖНА, МУЗИКАТА Е НАЙ-ВЕЛИКОТО ИЗКУСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg