Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музикален протест пред НДК за срещата на върха на ЕС

Съставите от БНР свирят за достойно заплащане на метри от Меркел, Макрон и Тереза Мей

Протестният концерт на съставите на БНР на 17 май ще бъде пред лъва в градината на НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Музикален протест пред НДК за срещата на върха на ЕС

Протестният концерт на съставите на БНР на 17 май ще бъде пред лъва в градината на НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Непредвидено събитие ще стане част от културната програма за българското европредседателство – протестен концерт пред НДК. Оркестрантите и хористите от Радиото ще заявят исканията си за достойно заплащане на 17 май на площада пред сградата, където по същото време ще тече срещата на върха на ЕС. След като българските държавници възроптаха срещу протестите на творците на БНР, сега проблемите на музикантите може би ще трогнат държавните ръководители на страните от Европейския съюз. 

На 17 май в НДК предстои кулминацията на усилията на българското правителство да постави сред централните теми на ЕС перспективата за интегриране на шест държави от Западните Балкани. Събитието е без прецедент в демократичната история на България, защото пристигат десетки европейски лидери – германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей, премиери и президенти на страни членки, както и премиерите на Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. Срещата ще бъде водена от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

И тъй като една от целите на събитието е да подчертае принадлежността на Западните Балкани към европейското семейство, музикантите от Радиото ще използват повода, за да заявят, че това не е просто метафора – симфоничната музика е еманацията на европейската култура и отношението към изпълнителите ѝ е определящо за културната принадлежност на една нация. Българските музиканти обаче могат да бъдат сравнявани със западните си колеги единствено по качеството на музиката, която изпълняват – а отношението на държавата към тях у нас и в Западна Европа е видима по заплащането. И след като искаме да бъдем считани за част от европейското семейство, нека платим на музикантите си толкова, колкото им плащат в Европа.

Пред НДК лидерите на западните държави ще могат да се уверят лично в качествата на съставите от БНР. Сред големите ценители на класическата музика е канцлерът Ангела Меркел. Тя би могла да се присъедини към публиката на протестното изпълнение пред Двореца на културата, което е планирано в почивката около 13 ч. Макар поводът да не е приятен, съставите от БНР най-вероятно ще изпълнят Одата на радостта, част от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен. Химнът на онази Европа, част от която сме не само на думи.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3