Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музикалният фестивал в Залцбург става на 100, но ще празнува догодина

Събитието няма да бъде отложено, но ще бъде със съкратена програма

Певицата Соня Йончева ще участва на фестивала в Залцбург в поредицата „Canto lirico“, с „най-великите певци на нашето време“. Концертът е на 12 август в голямата зала „Моцартеум“ с участието на „Cappella Mediterranea“ и диригента Леонардо Гарсия Аларкон. Снимка: Дарио Акоста - Музикалният фестивал в Залцбург става на 100, но ще празнува догодина

Певицата Соня Йончева ще участва на фестивала в Залцбург в поредицата „Canto lirico“, с „най-великите певци на нашето време“. Концертът е на 12 август в голямата зала „Моцартеум“ с участието на „Cappella Mediterranea“ и диригента Леонардо Гарсия Аларкон. Снимка: Дарио Акоста

Залцбургският музикален фестивал ще се проведе и тази година, в която навършва столетие, но пищните тържества са отложени за 2021 г., гласи съобщение от художествения ръководител на събитието Маркус Хинтерхойзен. От 1 до 30 август фестивалът ще предложи съкратена програма от 110 събития, вместо обичайните над 200. Зрителите ще видят само 2 опери, три театрални спектакъла и 53 концерта.

„През тази година ще имаме съвършено друг фестивал. Ще го проведем с много по-малко събития, много по-малко билети и много по-малко зрители. Ще спазим всички изисквания за безопасност”, подчертава Хинтерхойзен.

На фестивала ще бъдат спазвани строги мерки за защита от коронавируса. Маските за зрителите ще бъдат задължителни, местата ще са съобразени със задължителната дистанция, няма да има антракти и бюфет.

Ще бъдат продадени само 80 хил. билета, вместо обичайните 230 хиляди. Билетите ще се продават срещу пълни лични данни, за да може при поява на коронавирус да бъдат проследени контактите на заразените.

Постановките ще се играят на 8 сцени, вместо на 16. В програмата са заложени шест представления на операта на Рихард Щраус „Електра”, постановка на Кшищов Варликовски. Също толкова пъти ще се играе „Така правят всички” на Моцарт в интерпретацията на режисьора Кристоф Лой. 29 пъти ще бъдат играни три драматични спектакъла – „Имярек” на Хуго фон Хофманстал, както и две световни премиери – „Зденек Адамец” по текст на нобеловия лауреат Петер Хандке и „Everywoman” на Мило Рау.

Залцбургският фестивал се провежда всяко лято от 1920 г. досега и е водещото музикално събитие в Австрия. В програмата му влизат концерти с класическа музика и музикално-театрални спектакли. Първоначално беше предвидено през 2020 г. фестивалът да се проведе от 18 юли до 30 август. Коронавирусът застраши за известно време възможността изобщо да се състои.

Стогодишнината ще бъде отбелязана с национална изложба за историята на фестивала и музикалното изкуство в Залцбург.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах