Музикалният театър ще приключи 2020 г. с „Прилепът“

От институцията вече се готвят за новия сезон през октомври

Зрителите на Музикалния театър ще изпратят 2020 г. под звуците на „Прилепът“ на Йохан Щраус-син. Снимка: Музикален театър - Музикалният театър ще приключи 2020 г. с „Прилепът“

Зрителите на Музикалния театър ще изпратят 2020 г. под звуците на „Прилепът“ на Йохан Щраус-син. Снимка: Музикален театър

Музикалният театър се кани да загърби премеждията на недовършения си сезон 2019/2020 и вече се готви за откриването на новия. Ако коронавирусът не реши внезапно да излезе на сцената за втори акт, по традиция институцията ще открие новата си година на 1 октомври с пищен концерт-спектакъл. Събитието ще представи някои от най-вихрените мелодии от оперети и мюзикъли.

В новия сезон зрителите най-сетне ще успеят да видят и „Принцесата на цирка“ от Имре Калман, най-новата премиера на Оператата, първоначално планирана за пролетните месеци на 2019 г. Дебютът ѝ пред публика ще се случи на 23,24 и 25 октомври.  „Принцесата на цирка” (от създателя на „Царицата на чардаша“) е симбиоза от класическа оперета и циркови атракциони. За първи път в Музикалния театър редом със солистите на сцената ще излязат и професионални циркови артисти – зрителите ще се насладят не само на музиката на Калман, но и ще гледат със затаен дъх въздушни акробати и зрелищни изпълнения.

За 31 октомври е насрочен юбилейният концерт „Христо Сарафов и приятели“ по случай 65-годишнината на доайена на Музикалния театър. Честването на солиста също претърпя отлагане заради пандемията.

През ноември предстоят няколко вечери с две от най-хитовите заглавия на театъра – мюзикълите „Фантомът на операта” и „Цигулар на покрива”. За втората половина на сезона се готвят и още два нови спектакъла, но от театъра засега не съобщават нищо конкретно.

Америка за България

През декември фокусът на Оперетата се насочва към детската публика със „Зимни музикални приказки“ и „Копче за сън“ – премиерен мюзикъл за най-малките от Генко Генков по текст на Валери Петров. Навръх Нова година театърът отправя закачка към зрителите с празничния новогодишен спектакъл „Прилепът“. Той ще се играе на 31 декември с надежда, че през новата 2021 г. думата ще се свързва главно с оперетата на Йохан Щраус-син, а не с вирусологията.

Билетите за спектаклите от новия сезон са в продажба, засега на 50 процента заетост на залата, на касата на бул. „Васил Левски” 100 и на сайта на Музикалния театър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3