Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музикално размиване на границите

Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе представят свои авторски пиеси за проекта Strings Attached

Пламен Джуров дирижира концерта във Военния клуб на 26 октомври. Снимка: Архив - Музикално размиване на границите

Пламен Джуров дирижира концерта във Военния клуб на 26 октомври. Снимка: Архив

Трима творци се срещат в едно събитие за музикална демонстрация, че в съвременния свят границите се размиват – благодарение на технологиите и информационния поток, случват се събития, които касаят всички и които все повече трябва да ангажират умовете на всички ни. На 26 октомври в Централния военен клуб в София ще видим и чуем проекта Strings Attached, за който специално са написани три музикални пиеси – от Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе.

Произведенията ще звучат в изпълнение на камерния оркестър за класическа музика „Софийски солисти“, под диригентството на Джуров. Солисти ще бъдат Йордан Димитров (цигулка), Димитър Тенчев (чело) и Огнян Константинов (виола).

Тримата композитори създават своите произведения, като преплитат културния контекст, в който се реализират, с общочовешки идеи, надграждайки върху собствения си опит послания, родени от взаимодействието на творци, близки по дух и гледащи в една посока.

Пиесата на Петър Дундаков се казва Fluidum Red („Река чеРвено“). Заглавието на творбата на Пламен Джуров е „Метаморфози“. А холандското участие в проекта се нарича Blood moon rising („Изгревът на кървавата луна“), на Пол ван Брюхе.

Концертът във Военния клуб е началото за проекта, който тримата създатели имат намерение да представят и на други сцени в Европа.

Fluidum Red („Река чеРвено“) на Петър Дундаков е музикален разказ за кръговрата на живота, за преливането едно в друго, за връзката и флуидността на границите. Диалогът и сливането между индивидуално и общо е червената нишка, която Дундаков следва при създаването на авторска музикална форма.

Blood moon rising („Изгревът на кървавата луна“) на Пол ван Брюхе е инспириран от образа на „кървавата луна”. Освен впечатляващ природен феномен, при който луната се оцветява в червено, в различните религии и култури „кървава луна“ е и символ на неизбежната гибел. Метафоричният смисъл на заглавието препраща към атентатите в Париж и Ница, чувството на заплаха и гибел, произтичащи от там. Те именно са и поводът Ван Брюхе да напише произведението си.

„Метаморфози” на Пламен Джуров е музика за струнни инструменти под формата на Кончерто гроссо – старинна форма от времето на Ренесанса, която съдържа противопоставяне и сътрудничество на едни музиканти с други. Названието се определя от промяната на една музикална идея до нейната противоположност. Казано по-просто – диалози без думи. Пиесата е написана за „Софийски солисти” и изявата на всеки един от тях е персонифицирана със средствата на музиката.

Билети за Strings Attached, подкрепен от нидерландското посолство в България, може да се купят в мрежата на „Ивентим“ в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи. Цените им са 10 и 15 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg