Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Олег Майзенберг преди музикалното лято на Филхармонията

Виртуозният пианист ще изпълни „Рапсодия по тема от Паганини“ на Рахманинов

Олег Майзенберг. Снимка: rbartists.at - Олег Майзенберг преди музикалното лято на Филхармонията

Олег Майзенберг. Снимка: rbartists.at

За радост на публиката, второ поредно лято културата у нас по-скоро няма да почива. Софийската филхармония подготвя богата програма за летните месеци, но преди това ще приключи сезона на 1 юли с концерт на виртуозния пианист Олег Майзенберг в Зала „България“. Музикантът ще изпълни „Рапсодия по тема от Паганини“ на Рахманинов.

Роден в семейството на евреи в Одеса, Майзенберг получава образованието си в Съветския съюз. В началото на кариерата си работи с много от престижните оркестри в страната, включително с Московската филхармония, докато през 1981 г. не  емигрира във Виена. Австрийската столица отваря световните сцени за него и до днес пианистът е сред творците, чиито гастроли преминават с огромен успех. Името му се появява в афишите на най-известните музикални фестивали в Европа и по света – Залцбург, Виена, Локенхаус, Люцерн, Берлин, Флоренция, Единбург, Клавирния фестивал в Рур, фестивала „Святослав Рихтер“ в Москва и др. Значимо събитие в кариерата му е поредицата от 12 рецитала в Концертхаус – Виена през сезона 1994/95, в която всеки концерт е посветен на различен композитор.

Майзенберг е свирил с Израелската филхармония, Филаделфийския симфоничен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Виенския симфоничен оркестър, Берлинската филхармония и др., работил е под диригентската палка на Кристоф фон Дохнани, Зубин Мета, Ойген Орманди, Херберт Бломстед, Станислав Скровачевски, Мишел Пласон, Владимир Федосеев, Еса-Пека Салонен…

Голяма част от кариерата си пианистът посвещава на камерната музика, често е солист на Камерния оркестър „Орфей“ – Ню Йорк, Камерния оркестър на Европа, Виенски виртуози, Кремерата Балтика, Deutsche Kammerphilharmonie – Бремен, Литовски камерен оркестър и др. Сътрудничеството му с цигуларя Гидон Кремер, започнало от младежките им години в Русия, продължава и до днес.

Олег Майзенберг е почетен член на обществото на Концертхаус – Виена (1995) и Кавалер на Австрийския почетен Кръст „За наука и изкуство” I степен (2005) – най-престижната австрийска награда за изключителни заслуги към културата на страната. Днес пианистът е преподавател в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена.

Диригент на концерта, който ще даде тон на юли, е Олег Пташников. Във втората част на програмата Филхармонията ще изпълни Първа симфония на Чайковски.

Вижте още: СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ СВИРИ „БАЙ ГАНЬО“ ВЪВ ВИЕНА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС