Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музикант от Филхармонията на джаз пианото в La La Land

Стефан Врачев с впечатляващо изпълнение на концерта-прожекция в зала 1 на НДК

Стефан Врачев - щатният пианист на Софийската филхармония, интерпретира брилянтно солата в концерта-прожекция на La La Land, които на екрана звучат в изпълнение на Ранди Кърбър, свирил в над 800 филма в киното. Снимка: Софийска филхармония  - Музикант от Филхармонията на джаз пианото в La La Land

Стефан Врачев - щатният пианист на Софийската филхармония, интерпретира брилянтно солата в концерта-прожекция на La La Land, които на екрана звучат в изпълнение на Ранди Кърбър, свирил в над 800 филма в киното. Снимка: Софийска филхармония

Горещи овации получи Симфоничният оркестър на БНР в НДК след концерта-прожекция на La La Land на 7 декември. От особена важност бе кой ще свири на тази прожекция, защото филмът е музикален, а два от шестте му оскара са за музиката на композитора Джъстин Хъруиц. И тъй като разказът в La La Land e за джаз пианист, всички очи и уши бяха насочени към човека зад рояла. На екрана гледахме Райън Гослинг, а в зала 1 звучаха изпълненията на Стефан Врачев. Нетипично за една филмова прожекция, след всяко соло на българския музикант публиката избухваше в аплодисменти.

Стефан Врачев е музикант от класиката и има щастието да свири тъкмо той на този концерт, макар у нас да има мнозина превъзходни джаз пианисти. Но Врачев се представи блестящо и получи възхитата не само на родната публика, а и на диригента Ерик Окснър, който споделя възторга си от пианиста пред българския екип. При това Врачев не е избран за концерта след обичайния кастинг със записи, изпратени на диригента в Америка. Предложен е от екипа на БНР, макар пианистът да е част от състава на Софийската филхармония.

Зала 1 бе пълна с фенове на La La Land, пленени не само от любовната история и нейния горчив финал, а и от музиката във филма. За да изглежда достоверно пред камерата, Райън Гослинг наистина се научава да свири джаз на пиано и изпълнява сам парчетата пред камерата. Но във филма звучат изпълненията на друг музикант – Ранди Кърбър.

Кърбър има забележителна музикална кариера в киното. Композитор, оркестратор и пианист, още 19-годишен той тръгва на турне с Бети Мидлър, а на 28 получава номинация за „Оскар“ заедно с Куийнси Джоунс за музиката във филма The Color Purple. Кърбър има и номинация за „Грами“ за аранжимента на песента Over the Rainbow, изпълнена от Барбра Стрейзънд. През годините неговото пиано е звучало в записите на над 800 филма, работил е с композитора Джеймс Хорнър, с много изпълнители като Ерик Клептън (на клавишите в песента Tears in Heaven е тъкмо Ранди Кърбър), Майкъл Джексън, Ленард Коен, Селин Дион, Натали Коул, Ал Жеро, Джордж Бенсън, Франк Синатра…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И всяко отклонение от запечаталото се в ума на публиката изпълнение на Ранди Кърбър в La La Land със сигурност прави впечатление на публиката по време на концертите-прожекции на филма. Така бе и в зала 1. Но интерпретациите на Стефан Врачев бяха така елегантни, че добавиха нов щрих към прекрасната музика на Джъстин Хъруиц. Заслужени бяха аплодисментите и за останалите музиканти в джаз бенда на сцената в зала 1: Вили Стоянов (тромбон), Митко Шанов (контрабас), Тодор Бояджиев (тромпет) и Румен Бояджиев-син (ударни).

В момента Стефан Врачев е на гастрол в Германия – отпътувал рано сутринта след концерта в НДК. Затова не можахме да разговаряме лично с него, за да ни разкрие подхода си към тази партитура, за скока от класиката в джаза. Но негови колеги от Филхармонията споделиха с нас наблюденията си тъкмо за онова фино чувство за стил, което музикантът показа и на пианото в зала 1. Владимир Джамбазов, валдхорнист от Софийска филхармония определи Врачев като универсален музикант, с изключителна техника, вписва се във всеки стил – от барок до джаз. И е скромен (всяка неделя свири на клавир в евангелска църква), а да излезеш да свириш на живо солата за музикален филм, се иска повече от увереност. Впрочем, Стефан Врачев е единственият щатен пианист във Филхармонията, а щатните пианисти рядко имат солови участия в концертите на своя оркестър – те най-често са изпълнявани от гостуващи музиканти…

Затова възхитените аплодисменти в края на концерта-прожекция не бяха само за Джъстин Хъруиц, Ранди Кърбър и Райън Гослинг… Те бяха признание и за нашия пианист.

Скоро българската публика ще има шанс да чуе отново Стефан Врачев, този път с изпълнение на Моцарт – на 23 декември в зала „България“, в концерта на „Кварто“ „Моцартиана – Коледна магия от музика и танц“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах