Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музикант пристига с орган, натоварен в 2 тира (видео)

Камерън Карпентър с концерт в зала 1 на НДК

През 2008 г. Карпентър става първият в света органист с номинация за най-престижната музикална награда Грами с албума си Revolutionary. - Музикант пристига с орган, натоварен в 2 тира (видео)

През 2008 г. Карпентър става първият в света органист с номинация за най-престижната музикална награда Грами с албума си Revolutionary.

Прочутият изпълнител на орган Камерън Карпентър пристига за първи концерт в България. Музикантът ще нахлуе с величествени звучи в ушите на ценителите у нас на 14 юни в зала 1 на НДК. Десетима от гостите на събитието ще получат шанс да се срещнат лично зад сцената с госта.

Камерън Карпентър ще свири в София на своя уникален дигитален орган, проектиран лично от него и изработен от пионерите в бранша Marshall & Ogletree. На сцената музикантът ще представи All is Vanity (Всичко е суета) – програма в две части с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., както и авторски парчета.

Органът на Карпентър е единствен по рода си като дизайн, размери и технически характеристики. Той съчетава в себе си класиката със съвременното звучене, добавяйки новаторска художествена стойност по време на изпълненията. Инструментът е сбъднатата мечта на колоритния музикант. Дигиталният орган пътува, разпределен на части в два тира от по над 7 тона, а сглобяването му на сцената отнема половин работен ден.

И докато е ясно на какво ще свири Камерън Карпентър – до деня на събитието остава загадка кои от специалните си обувки ще избере. Те, също като неговия орган, почти винаги са проектирани лично от него, защото трябва да са непременно удобни и меки, за да може музикантът да „танцува“ с лекота по педалите на инструмента. И колкото по-бляскави са, толкова по-добре.

Билетите за концерта на 14 юни са на цена от 30 до 100 лева. Организаторите ще изтеглят чрез томбола 10 билета, чиито притежатели ще имат възможността да се запознаят и да говорят с органиста, да надникнат зад сцената преди концерта и да отнесат за спомен снимка на Карпентън и автограф от него.

Кой е Камерън Карпентър

32-годишният американски композитор и органист, роден в Пенсилвания, започва кариерата си като дете-чудо на клавирните инструменти още на 11-годишна възраст. През 2006 г. получава магистърска степен в The Juilliard School в Ню Йорк с над 100 композиции за орган върху известни произведения от Малер, Бах, Шуман, Шуберт, Рахманинов.

Следва бляскава кариера на органист, покорявайки най-големите световни зали – Royal Albert Hall, Gewandhaus в Лайпциг, Melbourne Town Hall, Tschaikowsky Hall в Москва, Davies Hall в Сан Франциско и др. Освен в класически симфонични концерти, Карпентър често си партнира с джаз и поп музиканти.

С „изваждането на органа” извън пределите на църквата и концертните зали, младият музикант печели допълнителен брой фенове и става още по-търсен и популярен, особено сред младите. През 2008 г. той става и първият в света органист с номинация за най-престижната музикална награда Грами с албума си Revolutionary.

Чуйте как звучи цял симфоничен оркестър, събран в един инструмент: 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg