Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музикант се разпъна на кръст, защото „медиите го разпнали“

Пийт Дохърти води неравна борба с наркотиците и има нужда от спасение

Пийт Дохърти запечата в разпятие страданията си около влечението си към дрогата. - Музикант се разпъна на кръст, защото „медиите го разпнали“

Пийт Дохърти запечата в разпятие страданията си около влечението си към дрогата.

През 1966 г. Джон Ленън скандализира света с твърдението, че „Бийтълс“ са много по-популярни от Исус. Оттогава досега музикантите продължават да се съизмерват с Божия син и с каквото още им хрумне от Библията. Неотдавна Ноел Галахър заяви, че групата му „Оейзис“ е „по-голяма от Господ”, а Кание Уест се появи на корицата на списание „Ролинг Стоун“ с трънен венец.

Дойде редът и на Пийт Дохърти – бившият фронтмен на британската банда The Libertines, който доброволно се разпъна на кръст. Или поне това изобразява мраморна скулптура с неговите размери, създадена през 2008 г., но чак сега изложена пред публиката в лондонската църква „Сейнт Мерилбоун”.

pete2-a

Творбата е „разперила криле“ под тавана на храма.

Скулпторът Ник Рейнълдс, автор на творбата, споделя пред „Индипендант”, че е инспириран от отношението на пресата към певеца, който е в непрекъсната битка с наркотиците: “Виждах как Питър е разпъван на кръст от медиите, което ме вдъхнови да го изобразя по този начин.”

Бен Мур, който е куратор на изложбата в религиозната обител, казва: „Хора като Пийт Дохърти са уверени и притежават характеристики, подобни на Христос. Самият Спасител е бил млад мъж с революционен дух, неудобен за властите…”

Сановникът Стивън Еванс от църквата „Сейнт Мерилбоун” от своя страна се надява, скулптурата For Pete’s Sake да помогне на посетителите да помислят не само върху Страстите Христови и Разпятието, но и да направят равносметка на собствения си живот и пътищата, по които са поели.

Какъв Спасител обаче е Пийт Дохърти? Би могъл да бъде такъв единствено на себе си.

pete3-a

Пийт Дохърти би могъл да бъде Спасител единствено на себе си.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg