Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музикант се разпъна на кръст, защото „медиите го разпнали“

Пийт Дохърти води неравна борба с наркотиците и има нужда от спасение

Пийт Дохърти запечата в разпятие страданията си около влечението си към дрогата. - Музикант се разпъна на кръст, защото „медиите го разпнали“

Пийт Дохърти запечата в разпятие страданията си около влечението си към дрогата.

През 1966 г. Джон Ленън скандализира света с твърдението, че „Бийтълс“ са много по-популярни от Исус. Оттогава досега музикантите продължават да се съизмерват с Божия син и с каквото още им хрумне от Библията. Неотдавна Ноел Галахър заяви, че групата му „Оейзис“ е „по-голяма от Господ”, а Кание Уест се появи на корицата на списание „Ролинг Стоун“ с трънен венец.

Дойде редът и на Пийт Дохърти – бившият фронтмен на британската банда The Libertines, който доброволно се разпъна на кръст. Или поне това изобразява мраморна скулптура с неговите размери, създадена през 2008 г., но чак сега изложена пред публиката в лондонската църква „Сейнт Мерилбоун”.

pete2-a

Творбата е „разперила криле“ под тавана на храма.

Скулпторът Ник Рейнълдс, автор на творбата, споделя пред „Индипендант”, че е инспириран от отношението на пресата към певеца, който е в непрекъсната битка с наркотиците: “Виждах как Питър е разпъван на кръст от медиите, което ме вдъхнови да го изобразя по този начин.”

Бен Мур, който е куратор на изложбата в религиозната обител, казва: „Хора като Пийт Дохърти са уверени и притежават характеристики, подобни на Христос. Самият Спасител е бил млад мъж с революционен дух, неудобен за властите…”

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сановникът Стивън Еванс от църквата „Сейнт Мерилбоун” от своя страна се надява, скулптурата For Pete’s Sake да помогне на посетителите да помислят не само върху Страстите Христови и Разпятието, но и да направят равносметка на собствения си живот и пътищата, по които са поели.

Какъв Спасител обаче е Пийт Дохърти? Би могъл да бъде такъв единствено на себе си.

pete3-a

Пийт Дохърти би могъл да бъде Спасител единствено на себе си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах