Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Музиканти създават филмов саундтрак на живо в Дома на киното

Концерт с прожекции на късометражни анимационни и игрални филми

Кадър от турския филм „Сънищата на Харон в съня“ - историята на момче, което търси мъртвия си баща в съня си - един от филмите, които ще бъдат представени в Дома на киното. - Музиканти създават филмов саундтрак на живо в Дома на киното

Кадър от турския филм „Сънищата на Харон в съня“ - историята на момче, което търси мъртвия си баща в съня си - един от филмите, които ще бъдат представени в Дома на киното.

Програма с късометражни анимационни и късометражни филми ще представи Домът на киното на 3 юни. Те ще бъдат показани пред публиката без оригиналния си саундтрак, кадрите ще бъдат озвучени с музика, изпълнена на живо от три музикални формации.

Инициативата е част от проекта „Live Soundtrack“, серия от събития за филмова музика, базирани в Белград, Сърбия. Със своите над 50 издания, проведени между 2014-а и 2020 г. събитието подкрепя независимата сцена чрез прожекции на късометражното кино, експериментални филми и анимация от цял свят, чрез обединяването им с музиканти от електронната, амбиент и електроакустична сфера.

Новият сезон на проявата ще стартира в София, в сътрудничество с Дома на киното. Първата инициатива, озаглавена „Inside the Mirror of Dreams“ (В огледалото на сънищата), е на 3 юни. В нея ще участват музикалните проекти „trohi“ и E.U.E.R.P.I. от България и „Kajaq“ от Сърбия. Ще бъдат показани анимационни и късометражни филми, създадени от Мокс Макела, Виктор Мартин, Сюлейман Ескиочак, Даниел Загорски и Даниел Льо Хай. Всички те са обединени от темата за реалното, сънуваното и мечтаното. Програмата ще бъде представена от Марко Миличевич, постоянен мениджър и куратор на събитието.

„trohi“ е експериментално електронно дуо, в което са Петър Пармаков и Йоана Робова. Изпълненията им на живо са предимно свободни импровизации на синтезатори, процесирани бас китари и ритмични семпли.

E.U.E.R.P.I. е китарен соло проект на Мирян Колев. Стилът му може да се определи като експериментален дроун ембиънт. Колев е автор на изложбата „Призрачни села“ в Казанлък, която обедини негови кадри от изоставени балкански села с аудио албум, създаден от звуци, записани в изоставени села.

Вижте още: ПРИЗРАЦИТЕ В ИЗОСТАВЕНИТЕ СЕЛА В ТРЕВНЕНСКИЯ БАЛКАН

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg