Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музикантите от Филхармонията с „Ода на радостта“ от домовете си

Съвместно изпълнение на химна на Европейския съюз от дистанция за 9 май (видео)

Снимка: Стопкадър от видеото - Музикантите от Филхармонията с „Ода на радостта“ от домовете си

Снимка: Стопкадър от видеото

Заедно, макар и от дистанция, 93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония изпълниха химна на Европейския съюз по случай 9 май, Ден на Европа. Всеки от тях записва своята част от всекидневната, кухнята или тази част от дома си, където репетира, докато диригентът Найден Тодоров „ги ръководи“ от НДК.

С лице по традиция обърнато към оркестрантите и хористите, този път той дирижира с поглед към стенописа на Йоан Левиев „Човекът и мирът“ в зала 8 на Двореца на културата. „Човекът и мирът“ е творба, чието послание е свързано със свободата, единството и ценностите, които ни обединяват, особено в дни като днешните, когато социалната изолация заради коронавируса не позволява да празнуваме физически заедно.

Широко известен като „Ода на радостта“, химнът на Европа е част от Симфония № 9 на Лудвиг ван Бетовен. Той пише произведението, вдъхновен от едноименната поема на Шилер. През 1972 г. Съветът на Европа приема „Одата на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя става официалният химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката произведението изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Видеото е по идея на Найден Тодоров. Режисьор е Стефан Стефанов, изпълнителен продуцент – Кристина Матеева от БНТ. Клипът е заснет в партньорство с НДК и обществената телевизия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах