VivaPay

Музикантите от Филхармонията с „Ода на радостта“ от домовете си

Съвместно изпълнение на химна на Европейския съюз от дистанция за 9 май (видео)

Снимка: Стопкадър от видеото - Музикантите от Филхармонията с „Ода на радостта“ от домовете си

Снимка: Стопкадър от видеото

Заедно, макар и от дистанция, 93 оркестранти и хористи на Софийската филхармония изпълниха химна на Европейския съюз по случай 9 май, Ден на Европа. Всеки от тях записва своята част от всекидневната, кухнята или тази част от дома си, където репетира, докато диригентът Найден Тодоров „ги ръководи“ от НДК.

С лице по традиция обърнато към оркестрантите и хористите, този път той дирижира с поглед към стенописа на Йоан Левиев „Човекът и мирът“ в зала 8 на Двореца на културата. „Човекът и мирът“ е творба, чието послание е свързано със свободата, единството и ценностите, които ни обединяват, особено в дни като днешните, когато социалната изолация заради коронавируса не позволява да празнуваме физически заедно.

Широко известен като „Ода на радостта“, химнът на Европа е част от Симфония № 9 на Лудвиг ван Бетовен. Той пише произведението, вдъхновен от едноименната поема на Шилер. През 1972 г. Съветът на Европа приема „Одата на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя става официалният химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката произведението изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

Видеото е по идея на Найден Тодоров. Режисьор е Стефан Стефанов, изпълнителен продуцент – Кристина Матеева от БНТ. Клипът е заснет в партньорство с НДК и обществената телевизия.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg