Музикантите от втория списък с награди за принос към нацията

Сред 92-ата са ФСБ, „Щурците“, братя Аргирови, Георги Христов

Изпълнителите от поп- и роксцената, одобрени за награда по Закона за принос към нацията: Васил Петров, Росица Кирилова, Георги Христов, ФСБ, братя Аргирови, Димитър Ковачев - Фънки от група „Ера“  - Музикантите от втория списък с награди за принос към нацията

Изпълнителите от поп- и роксцената, одобрени за награда по Закона за принос към нацията: Васил Петров, Росица Кирилова, Георги Христов, ФСБ, братя Аргирови, Димитър Ковачев - Фънки от група „Ера“

Музиканти от групите ФСБ, „Щурците“, „Тангра“ и „Ера“ са част от втория списък, одобрен от Министерския съвет за държавни парични награди, научи „Площад Славейков“. Рокаджиите са от деветдесет и двамата творци, които ще получат пенсии-награди за особени заслуги към българската държава и нация.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов. Това е третият поред списък тази година с изявени дейци на културата, свързан с отпускането на специални държавни месечни награди за приноса им.

На 9 февруари бяха отпуснати суми от 500 и 350 лв. за 65 лауреати на „Златният Орфей” по случай 55-годишнината на фестивала. Впоследствие те бяха редуцирани до 63. Списъкът предизвика бурни реакции сред пропуснатите музиканти и бе подготвен втори списък.

В него са още Христо Кидиков, Георги Христов, Васил Петров, Роберта, групите „Тоника“, „Кукери“ и „Домино“, братя Аргирови, Мая Нешкова, Деян и Бойко Неделчеви, Венета Рангелова, Елвира Георгиева, Росица Кирилова.

Те ще получат пенсии-награди от 350 до 700 лв.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах