Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Музиката на Моцарт помага на епилептиците

Увеличава интензивността на тета-вълните, една от формите на колективни колебания на невроните в мозъка

Портрет на Моцарт от Барбара Крафт (1764 - 1825). Снимка: Уикипедия - Музиката на Моцарт помага на епилептиците

Портрет на Моцарт от Барбара Крафт (1764 - 1825). Снимка: Уикипедия

Учени доказаха, че слушането на Соната за две пиана в сол мажор от Моцарт потиска симптомите на епилепсията. Произведението стимулира предните дялове на мозъка, които са свързани с емоционалното приемане на музиката. Изследването е публикувано в научното списание „Scientific Reports“.

Под ръководството на проф. Барбара Джобст от университета в Дартмут, САЩ, неврофизиолози са провели практически изследвания как музиката на Моцарт се отразява на мозъка на епилептиците. В изследването са участвали 16 доброволци. Поставени са им били електроди за търсене на огнища на епилептична активност в мозъка, след което на всички са пускали откъси от Соната за две пиана на Моцарт и други класически произведения. През това време учените са наблюдавали как се променя активността в мозъка на пациентите.

Анализът на активността на мозъка е показал, че слушането на произведения на Моцарт е повишавало активността на определени области от фронталния дял на мозъчната кора едновременно в дясното и в лявото мозъчно полукълбо, вдигала се е интензивността на тета-вълните – една от формите на колективни колебания на невроните в мозъка. И двата ефекта са свързани с емоционалната реакция към музиката.

Проучването показало още, че произведенията на Моцарт могат да снижат епилептичните пристъпи с една трета повече, отколкото произведения на Хайдн.

„Слушането дори само на 30-секунден откъс от тази соната снижава честотата на епилептиморфната активност във всички области на мозъка, с изключение на предните дялове на мозъчната кора. Тоест, благотворният ефект от слушането е свързан с невронните връзки, отговарящи за емоционалното ѝ възприятие“, обясняват учените.

Установено е, че класическата музика действа благотворно, ако се слуша минимум 30 секунди. В този случай честотата на епилептичната активност в различните участъци на мозъка падала почти с 66%.

Предстои да се проучи каква е точната научна причина тъкмо произведенията на Моцарт да потискат епилепсията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах