Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музиката на Рей Чарлс в концерт пред Народния

Един от „братята му по оръжие“ солист на Биг Бенда на БНР

Концертите край Народния театър са любими на софиянци. Снимка: Емил Георгиев - Музиката на Рей Чарлс в концерт пред Народния

Концертите край Народния театър са любими на софиянци. Снимка: Емил Георгиев

Хубавите летни вечери на открито стават незабравими, когато са комбинирани с музика. Софиянци помнят редица концерти в Градската гадина – когато горещината отстъпи място на вечерната прохлада и рязкото потапяне в музиката, когато диригентът замахне с палката… или когато проливният дъжд не е успявал да прогони стотиците правостоящи. Така че е все едно какво ще бъде времето на 28 юни – публиката ще бъде пред Народния театър за последния концерт този сезон на Биг Бенда на БНР.

Джаз оркестърът ще представи интересен гост на сцената – музиканта Крейг Бейли, работил дълги години с Рей Чарлс. Тъкмо музиката на Рей Чарлс е темата на концерта на Биг Бенда. Зад микрофона ще бъде певецът Петър Салчев.

Бейли работи с Рей Чарлс от 1987 г. Бил е музикален директор на неговия оркестър, аранжор, водещ саксофонист и флейтист. Той е постоянен участник в проекта TanaReid (на барабаниста Акира Тана и басиста Руфъс Рийд).

Крейг Бейли е роден през 1960-а в Синсинати, Охайо, и от малък около него звучат госпъл, класика, соул и джаз. Шестгодишен, той получава стипендия от Консерваторията в Синсинати, свири в класически и джаз ансамбли, брас оркестри. През 1984-а се дипломира като бакалавър в Университета на Маями във Флорида. През 1983-а продължава обучението си при саксофониста Джаки Маклийн в Университета в Хартфорд, Кънектикът. Освен с Рей Чарлс, Бейли е работил още с Монго Сантамария, Арт Блейки, Джордж Колман, Рони Матюс, Ал Грей, Бени Картър и други.

Концертът пред Народния театър ще бъде последният от турнето на Крейс Бейли и Петър Салчев, преминаващо през Стара Загора, Солун, Халкидики, Русе, Балчик и Бургас.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg