Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Музиката преобрази най-страшния затвор в Камерун

„Jail Time Records“ вече е легитимен пълноценен лейбъл

Кадър от клипа "Император", заснет в затвора "Ню Бел" в Камерун. - Музиката преобрази най-страшния затвор в Камерун

Кадър от клипа "Император", заснет в затвора "Ню Бел" в Камерун.

Централният затвор „Ню Бел“ в Камерун е едно от най-страшните места по света, където може да попадне лишеният от свобода, разказва в репортаж изданието „Knife media”. От известно време насам обаче репутацията на затвора се подобрява и той често е даван като световен пример за успешна реабилитация. Причината е, че с помощта на доброволци и на самите затворници в „Ню Бел“ е създадено студио за звукозапис.

Инициативата и основната част от организирането е дело на Диона Роуч – млада италианска художничка, която през 2018 г. заедно с доброволческа организация започва да преподава уроци по рисуване в затвора.

От учениците си тя научава, че някои от тях пишат рап и репетират в килията на осъдените на смърт. Тогава Диона предлага да се организира малко студио и да се запише диск с песни на затворниците. Скоро към проекта се присъединява и Стив Хапли, който преди да попадне зад решетките е бил звукорежисьор и музикален продуцент.

Така се появява „Jail Time Records“ – легитимен пълноценен лейбъл, в който Диона отговаря за видеоклиповете, а Стив и неговите подопечни – за музиката. Някои от тях, вече излезли на свобода, продължават да работят за проекта.

Диона Роуч продължава да преподава рисуване в затвора „Ню Бел“, но планира да организира подобно студио и в един от големите затвори на Буркина Фасо.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС