Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Музиката, заради която публиката ще нощува в НДК

Новогодишният фестивал с концерти-дуели и спектакли в памет на Никола Гюзелев и Вили Казасян

През последните два месеца от годината НДК ще бъде сред най-елитните средища за почитателите на класиката у нас. Снимка: Емил Георгиев - Музиката, заради която публиката ще нощува в НДК

През последните два месеца от годината НДК ще бъде сред най-елитните средища за почитателите на класиката у нас. Снимка: Емил Георгиев

В Националния дворец на културата се задава първото риалити шоу, което няма опасност да „падне в оркестъра“ на комерса. Нарича се „Дуелът“ и ще протече като двубой, надсвирване между двама превъзходни пианисти – Теодор Петков и Ангел Николов. Двамата ще импровизират в различни стилове, жанрове, ритмични схеми, стандарти; всеки един ще има по един адютант, а победителят ще бъде избран от публиката. Водещ на спектакъла ще бъде най-добрият пианист сред актьорите Рашко Младенов. Музикалното риалити е планирано за 21 декември в Зала 3 на Двореца на културата.

След два месеца НДК навлиза в юбилейния 30-и сезон на една от големите марки, създавани в неговата история – Новогодшния фестивал. Музикалният директор на форума – цигуларят Веско Ешкенази, призна, че му е трудно да изтъкне акценти – защото всяко събитие в програмата ще се превърне в събитие.

„Смятам, че любителите на класическата музика ще нощуват тук“, предупреди с усмивка Мирослав Боршош, директор на „оркестъра“ НДК.

Музикалният директор на Новогодишния фестивал Веско Ешкенази и директорът на НДК Мирослав Боршош (вдясно)

Музикалният директор на Новогодишния фестивал Веско Ешкенази и директорът на НДК Мирослав Боршош (вдясно)

Фестивалът ще бъде открит с концерта „Брамс Remixed“ със симфоничния оркестър на Българското национално радио и белгийския диджей Grazzhoppa. На 30 ноември публиката ще чуе Кончерто гросо за виолончело, диджей и симфоничен оркестър върху Четвърта симфония на Йоханес Брамс, под диригентската палка на Росен Гергов. Солистът на виолончело ще бъде Бернхард Хеденборг от Австрия.

1

Сред най-интересните прояви Веско Ешкенази посочи концерта на виртуозите от Клавирен квартет „Гершуин“ Миша Чунг, Андре Деспондс, Бенджамин Енгели и Стефан Уирт на 18 декември в Зала 1 на НДК. Освен Гершуин, родното музикално общество ще чуе произведения още на Чайковски, Шуберт, Вагнер.

Друго събитие, което ще напълни първа зала, е концертът „Рицарят на операта“ в памет на големия оперен певец Никола Гюзелев (1936 – 2014), който тази година би станал на 80. На 13 декември публиката ще чуе много звезди – все ученици на Гюзелев и творци, с които си е партнирал на сцената в Италия, Македония и България. Между тях са Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Владимир Стоянов (баритон), Марян Йовановски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Орлин Анастасов (бас), Франческа Патане (сопран) и Даниела Дякова (мецосопран). Участват Софийската филхармония под диригентството на Донато Ренцети и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, дирижирани от Славил Димитров.

2

Още един концерт, посветен на голяма личност от родната музикална история, предстои в рамките на фестивала – „На Вили“, в памет на Вили Казасян. На 8 декември в Зала 1 ще излезе Биг Бендът на БНР, дирижиран дълги години от Казасян; ще пеят дъщеря му Хилда, Орлин Горанов, Богдана Карадочева, Васил Петров. Специално за случая ще се събере оригиналният състав на група „Студио В“.

5

В навечерието на Коледа „Снежанка и седемте джуджета“ очакват малките зрители на 23 декември в Зала 1. В балета по приказката на Братя Грим и по музиката на Александър Йосифов ще танцуват ученици от балетните класове на Националното училище по изкуствата в Русе, децата от „Вая денс студио“ и Балетът на Русенската опера.

Още едно събитие за деца и родителите подготвят в НДК в края на годината – „Зимна приказка“, на 28 декември в Зала 6. Концертът е на Детския хора на БНР, които ще изпълнят най-обичаните произведения от своя репертоар.

Проф. Жени Захариева ще празнува 50 години на сцената с концерта „Музиката – любовно послание“. Ня 8 декември в Зала 6 пианистката ще изпълни пиеси, чието написване е вдъхновено от любовта. Една от тях е „Лунната соната“ на Бетовен – върхът на романтичната музика според Захариева. Ще прозвучат още мазурки, валсове и балади от Шуман и Шопен.

Още една прочута дама от родната музикална сцена е сред звездите на фестивала – флейтистката проф. Лидия Ошавкова ще излезе в концерта „Из новия свят… след Дворжак“ на 14 декември в Зала 6. На пианото ще й партнира Ганка Неделчева.

Флейта ще звучи и на 17 декември в Зала 6 на НДК – в изпълнение на Кремена Ачева. Концертът се нарича „Вълшебна романтика с Трио „Арденца“. Меломаните ще чуят произведения на Филип Гобер, Камий Сен-Санс и Георги Арнаудов.

„Гласът на любовната виола“ е друг от камерните концерти, планирани в Новогодишния музикален фестивал. На 1 декември Зала 6 ще огласи барокова и църковна музка с участието на сопраното Албена Найденова и виолистката Мариане Рьоне от Австрия.

Квартет „Кварто“ и кънтри групата „Лили ъф дъ Уест“ излизат на 5 декември също в Зала 6 за концерта „Фолклорът среща класиката“.

135-годишнината на композитора Бела Барток ще бъде почетена с концерта „Барток и творчески импресии“. Изпълненията в Зала 6 на 7 декември ще бъдат на Гергей Фюльоп (виолончело) и Габор Валентини (пиано).

Музика от Брамс, Григ и Дворжак ще изпълни Зала 6 и на 27 декември в песенния рецитал „Любов и носталгия“ на Мариана Цветкова (сопран), Алек Аведисян (баритон) и Анна Пешкова на рояла.

Сред гостуващите концерти са Коледният концерт на „София симфоникс“ на 15 декември в Зала 3, с участието на джазмена Васил Петров, и Новогодишният оперетен бал с музика от „Прилепът“ на Йохан Щраус със солисти, хор, оркестър и балет на Националния музикален театър на 28 декември в Зала 1 на НДК. И двата концерта ще бъдат дирижирани от Любка Биджони.

Грандиозният финал на Новогодишния музикален фестивал, озаглавен „30 годни по-късно“, ще бъде на 1 януари 2017 г. в зала 1. Фестивалният симфоничен оркестър, създаден преди три десетилетия от диригента Емил Чакъров, ще изпълни произведения на Владигеров, Пипков, Стравински, Рахманинов, Гершуин, Бърнстейн… Солистите са пианист, тромпетист и тромбонист – съответно: проф. Людмил Ангелов, Мирослав Петков – вторият българин в „Концертгебау“-Амстердам след Веско Ешкенази, и Михаел Масонг от Германия. Диригент ще бъде Мартин Пантелеев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах