Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музикаутор: Държавата задушава творците

Използва се само 1 от 15-те инструмента за финансиране, предвидени в закона

„Музикаутор“ предлагат няколко инструмента за повече пари в културата. - Музикаутор: Държавата задушава творците

„Музикаутор“ предлагат няколко инструмента за повече пари в културата.

Творческите индустрии се чувстват задушени, тъй като чрез политиката си държавата не съумява да противодейства на сивия бизнес и на пиратството, посочват в своя позиция до медиите от „Музикаутор“. Според организацията хармоничен и успешен модел за развитие на културата може да се осъществи само с комплексна реформа.

От „Музикаутор“ отчитат, че защитата на интелектуалната собственост у нас е на много ниско ниво, а като ефект във фондовете, стимулиращи културата (примерно Национален фонд „Култура“), постъпват по-малко средства. Организацията посочва, че Министерството на културата разчита единствено на държавната субсидия за финансиране на фонда, като е „абсолютно безразлично“ към останалите 14 инструмента, предвидени в закона.

Дава се за пример Фонд „13 века България“, според чийто отчет за миналата година приходите са били 380 хиляди лева (основно от субсидията от държавата), а разходите са два пъти повече – 785 000 лв., от които 368 000 лв. за заплати и осигуровки и едва 210 000 за дарения за култура и ремонти на имоти, в т.ч. паметници на културата.

Като решение „Музикаутор“ предлагат по-затегнат контрол за спазването на интелектуалните права, активна борба срещу пиратството и сивия бизнес, разработването на всички възможни форми за финансиране, като не се разчита само на държавната субсидия и др.

Предлагаме ви пълната позиция на дружеството за колективно управление на авторски права в музиката.

„Музикаутор“ разпрати инфографика за проблемите на творческите индустрии на работната група, сформирана от Министерство на културата (МК) по повод изготвянето на Националната стратегия за развитие на културата.

Инфографиката отразява средата и ефектите при реализирането на авторски права в България, както и какво изисква създаването на един успешен модел на развитие на културата.

В нея се цитират множество данни и оценки от международни организации, които показват, че защитата на интелектуалната собственост у нас е на много ниско ниво. Като ефект от това във фондовете, стимулиращи културата, какъвто е Национален фонд „Култура“, постъпват по-малко средства. Става ясно, че МК разчита единствено на държавната субсидия за финансиране на фонда, като остава абсолютно безразлично към останалите 14 инструмента, предвидени в закона.

Показателно за отношението на държавата към културата е управлението на Фонд „13 века България“. Отчетът на фонда за 2016 г. посочва приходи в размер на 380 000 лв. (основно от държавна субсидия), а разходите са два пъти повече – 785 000 лв., от които 368 000 лв. за заплати и осигуровки и едва 210 000 за дарения за култура и ремонти на имоти, в т.ч. паметници на културата.

От документа, изготвен от „Музикаутор“, става ясно още, че творческите индустрии се чувстват задушени, тъй като чрез политиката си държавата не съумява да противодейства на сивия бизнес и на пиратството. От това страдат най-вече творците и артистите.

„Музикаутор“ обяснява, че държавата трябва да обърне парадигмата, като постави фокуса към тези, чиито труд, експертиза, енергия и взаимодействие биха генерирали качествен и конвертируем продукт. Това означава:

• Ясни законови процедури;

• Осигуряване на човешки, административен и технологичен ресурс за обезпечаване контрола за спазването на интелектуалните права;

• Активна превенция срещу нарушенията;

• Активна борба срещу пиратството и сивия бизнес;

• Увеличаване на проектното финансиране от страна на държавата и общините;

• Разработването на всички възможни форми за финансиране, като не се разчита само на държавната субсидия;

• Популяризиране в обществото приноса и ролята на творческите и културните индустрии за икономиката;

• Взаимодействие с всички заинтересовани международни партньори в посока отчитане на данни, сравнителен анализ, адаптиране на успешни практики.

Пред работната група „Музикаутор“ изрази надеждата си, че материалът ще бъде взет предвид при дискусиите за изготвяне на стратегията.

Заедно с това „Музикаутор“ изпрати документа и до всички народни представители в 44-тото Народно събрание. Организацията на композитори и автори вярва, че съществува политическа воля за справяне с тези проблеми, като властимащите ще осъзнаят, че защитата на интелектуалната собственост е ключова за икономиката, обществото и културата на България.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg